Zsírok propilgalláttartalma mint jelzőanyag és az alkilgallátok néhány egyszerű kimutatási eljárása zsírokban és olajokban

Kieselbach Gyula: Zsírok propilgalláttartalma mint jelzőanyag és az alkilgallátok néhány egyszerű kimutatási eljárása zsírokban és olajokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 86-91. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_086-091.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_086-091.pdf

Download (2MB)

Abstract

Der Nachweis von zu Fetten und ölen zugefügten Alkylgallaten erfolgt am einfachsten und dabei mit genügender Empfindlichkeit vermittels konzentriertem Ammoniaks. Die auftretende rosenrote Färbung tritt noch empfindlicher zutage, wenn das Ammoniak womöglich von dem Fett oder Öl getrennt wird undzwar dadurch, dass wir dasselbe in einem Lösungsmittel höheren spezifischen Gewichtes, z. B. in Chloroform oder Kohlenstofftetrachlorid auflösen. Nachweisverfahren: In einem Reagensglas wird 1 g Fett — höchtens durch gelindes Erwärmen — oder 1 g ö l in 2 ml Chloroform (Kohlenstofftetrachlorid) gelöst, darauf mit 1 ml konz. Ammoniak einigemal kurz durchgeschüttelt. In Gegenwart von Gallaten färbt sich der Inhalt rosenrot und auf seiner Oberfläche erscheint alsbald ein rot gefärber Flüssigkeitsring. Among the methods for the detection of alkyl gallates added to fats and oils, those using concentrated ammonia are the simplest, having simultaneously an adequate sensitivity. The appearing pink colour reaction becomes even more sensitive when ammonia is separated from fats and oils by dissolving the latter in a solvent of higher specific gravity, as chloroform or carbon tetrachloride. The method of detection is as follows: Dissolve in a test tube about 1 g of fat (at most by gentle heating) or 1 g of oil in 2 ml of chloroform (or carbon tetrachloride), add 1 ml of concentrated ammonia and shake several times for a short period. In the presence of gallates the liquid turns pink and a reddish ring appears shortly on the surface. Les méthodes ä prouver les alcylgallates, ajoutés aux graisses et aux huiles, fournies par l’ammoniaque saturé, semblent d’étre les plus simples, et, de plus, d’une sensibilité süffisante. La réaction de couleur de rose qui s’y présente est susceptible ä étre rendue encore plus sensible, si l’ammoniaque est séparé de la graisse ou de l’huile en la dissolvant en un agent dissolvant de poids spécifique élévé, par exemple en chloroforme ou en tétrachloride de carbone. La méthode ä indiquer est comme да: dissolver 1 g sóit de graisse (tout ou plus en la chauffant faiblement), sóit d’huile en 2 ml de chloroforme (ou tétrachloride de carbone) dans une éprouvette, puis, en les réunissant avec 1 ml d’ammoniaque saturé, secouer l’éprouvette quelques instants. Son contenu. dü á la présence des gallates, prend un couleur de rose, puis un anneau liquide rouge transparente se présente bientöt sur la surface.

Item Type: Article
Heading title: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1957
Volume: 3
Number: 1-2
Page Range: pp. 86-91
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 90. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 26. 10:25
Last Modified: 2023. Sep. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81738

Actions (login required)

View Item View Item