Zsírok propilgalláttartalma mint jelzőanyag és az alkilgallátok néhány egyszerű kimutatási eljárása zsírokban és olajokban

Kieselbach Gyula: Zsírok propilgalláttartalma mint jelzőanyag és az alkilgallátok néhány egyszerű kimutatási eljárása zsírokban és olajokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 86-91. (1957)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_086-091.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_086-091.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Der Nachweis von zu Fetten und ölen zugefügten Alkylgallaten erfolgt am einfachsten und dabei mit genügender Empfindlichkeit vermittels konzentriertem Ammoniaks. Die auftretende rosenrote Färbung tritt noch empfindlicher zutage, wenn das Ammoniak womöglich von dem Fett oder Öl getrennt wird undzwar dadurch, dass wir dasselbe in einem Lösungsmittel höheren spezifischen Gewichtes, z. B. in Chloroform oder Kohlenstofftetrachlorid auflösen. Nachweisverfahren: In einem Reagensglas wird 1 g Fett — höchtens durch gelindes Erwärmen — oder 1 g ö l in 2 ml Chloroform (Kohlenstofftetrachlorid) gelöst, darauf mit 1 ml konz. Ammoniak einigemal kurz durchgeschüttelt. In Gegenwart von Gallaten färbt sich der Inhalt rosenrot und auf seiner Oberfläche erscheint alsbald ein rot gefärber Flüssigkeitsring. Among the methods for the detection of alkyl gallates added to fats and oils, those using concentrated ammonia are the simplest, having simultaneously an adequate sensitivity. The appearing pink colour reaction becomes even more sensitive when ammonia is separated from fats and oils by dissolving the latter in a solvent of higher specific gravity, as chloroform or carbon tetrachloride. The method of detection is as follows: Dissolve in a test tube about 1 g of fat (at most by gentle heating) or 1 g of oil in 2 ml of chloroform (or carbon tetrachloride), add 1 ml of concentrated ammonia and shake several times for a short period. In the presence of gallates the liquid turns pink and a reddish ring appears shortly on the surface. Les méthodes ä prouver les alcylgallates, ajoutés aux graisses et aux huiles, fournies par l’ammoniaque saturé, semblent d’étre les plus simples, et, de plus, d’une sensibilité süffisante. La réaction de couleur de rose qui s’y présente est susceptible ä étre rendue encore plus sensible, si l’ammoniaque est séparé de la graisse ou de l’huile en la dissolvant en un agent dissolvant de poids spécifique élévé, par exemple en chloroforme ou en tétrachloride de carbone. La méthode ä indiquer est comme да: dissolver 1 g sóit de graisse (tout ou plus en la chauffant faiblement), sóit d’huile en 2 ml de chloroforme (ou tétrachloride de carbone) dans une éprouvette, puis, en les réunissant avec 1 ml d’ammoniaque saturé, secouer l’éprouvette quelques instants. Son contenu. dü á la présence des gallates, prend un couleur de rose, puis un anneau liquide rouge transparente se présente bientöt sur la surface.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1957
Kötet: 3
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 86-91
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 90. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 26. 10:25
Utolsó módosítás: 2023. szep. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81738
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet