Báthory Pál: Enterokokkusz okozta ételmérgezés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 92-94. (1957)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_092-094.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Verzehrung von tiefgekühlten Schweineschmorfleisch mit Enterococcus verunreinigt verursachte in mehreren Speisesälen eine Lebensmittelvergiftung. Undzwar trat bei entsprechender Wärmebehandlung des Schmorfleisches keine Erkrankung zutage, dieselbe erfolgte jedoch, wo eine solche nicht angewendet wurde. Dies beweist, dass auch die nicht ausgesprochen als Krankheitserreger bekannten Bakterien Lebensmittelvergiftungen hervorrufen können. The consumption of deep-frozen pork-stew, contaminated with enterococci, caused food poisonings in several lating places. At places, where the stew had previously been exposed to an adequate heat effect, no sickness was caused. When, however, the heat treatment was omitted, sickness occurred. This seems to indicate that also bacteria, which in the strict sense of the word are not known as pathogens, may cause food poisonings. La consomption du ragout de porc braisé ä refrigération intense, souillé par d’entérocoques, a provoqué, dans plusieurs dessertes, des graves emprisonnements. Lorsqu’on avait exposé le ragoüt ä l’action süffisante de la chaleur, personne n’est tömbé malade; ou Ton Tavait négligé, des intoxications se présentaient, en prouvant par celá que des microbes, généralement connues comme non-pathogénes, peuvent aussi causer des empoisonnements.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Rovatcím: | Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1957 |
| Kötet: | 3 |
| Szám: | 1-2 |
| Oldalak: | pp. 92-94 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia, Élelmiszer-higiénia, Ételmérgezés |
| Megjegyzések: | Összefoglalás francia, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 26. 10:38 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 26. 10:38 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81739 |
![]() |
Tétel nézet |

