Szemelvények a zsiradékok papírkromatografiai vizsgálatai köréből

Jáky Miklós: Szemelvények a zsiradékok papírkromatografiai vizsgálatai köréből. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (4) 6. pp. 139-145. (1958)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_06_139-145.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_06_139-145.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

In der A rbeit w erden die au f dem G ebiete der P apierchrom atographie der F e tte erzielten w ichtigsten Ergebnisse erörtert. E s w erden die G ru ppenreaktionen der gesättig ten u n d u n g esättig ten F ettsäu ren , sowie auch die ch arak teristisch en F arb reak tio n en der einzelnen F e ttsä u re n beschrieben. E s w ird eine neue M ethode zur kolorim etrischen q u a n tita tiv e n B estim m ung des freien F ettsäu reg eh altes von F e tte n beschrieben. Im W eiteren beh an d elt die S tudie die q u alitativ e T rennung vo n n a ­ türlichen F ettsäuregem ischen u n d beschreibt auch zwei q u a n tita tiv e V erfahren. Zur T rennung von M onogliceriden wie auch zu deren q u a n tita tiv e r A usw ertung is t ein acetonhaltiges L ösungsm ittel g u t geeignet. Die papierchrom atographische T rennung des unverseifbaren Anteiles der F e tte (Sterine, Tokopherol) k a n n du rch die Isopropylalkoholm ethode erfolgen, welche sich zur T rennung von S terinen u n d T okopherol eignet. Die Studie beschäftigt sich schliesslich m it orientierenden V ersuchsergebnissen zur F eststellung der Z usam m ensetzung des Sonnenblum en- un d R apsölgly cerids.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1958
Kötet: 4
Szám: 6
Oldalak: pp. 139-145
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81612/
Kulcsszavak: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 144. p. ; ill. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 27. 09:12
Utolsó módosítás: 2023. szep. 27. 09:12
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81790
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet