Vanillin és bourbonal megkülönböztetése papiros kromatográfiás módszerrel

Ravasz László: Vanillin és bourbonal megkülönböztetése papiros kromatográfiás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (4) 7-8. pp. 181-185. (1958)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_07-08_181-185.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_07-08_181-185.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Zum Nachweis von Vanillin und B ourbonal nebeneinander (in V anillinzucker un d anderen lebensm ittelindustriellen P rodukten) ist die p ap ierchrom atographische M ethode vo rteilh aft anw endbar. Die Flecke des alkoholischen E x tra k te s der zu prüfenden S ubstanzen au f F ilterpapier W h atm an № 0 w erden m it P etro läth er auseinandergezogen; dabei b e trä g t der R f W ert des B ourbonais das D oppelte des Vanillins. Zum E ntw ickeln erwies sich als Sprühreagens salzsaure H ydrazinsulfatlösung am geeignetsten. A uf dem entw ickelten C hrom atogram m sind die Flecken des V anillins wie auch diejenigen des Bourlponals zitronengelb un d im U. V. L ich t gelbbraun. The chrom atographic m ethod proved to be suitable for th e detection of vanillin an d bourbonal in th e presence of each other (in pow derized sugar arom atized b y vanillin an d in other food preparations). On developing th e ethanolic solution of th e substances to be exam ined b y petroleum ether on W hatm an № 0 filter paper, bourbonal show ed R f values over th e double value of th a t of vanillin. As a developing spray, a hydrochlorich acid solution of hydrazine sulphate gave b est results. The spots of b o th vanillin and bourbonal on the developed chrom atogram s were lem on yellow in daylight and yellowish brow n in u ltrav io let light.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1958
Kötet: 4
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 181-185
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81613/
Kulcsszavak: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 184. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 27. 12:14
Utolsó módosítás: 2023. szep. 27. 12:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81798
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet