Ravasz László: Vanillin és bourbonal megkülönböztetése papiros kromatográfiás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (4) 7-8. pp. 181-185. (1958)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1958_07-08_181-185.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Zum Nachweis von Vanillin und B ourbonal nebeneinander (in V anillinzucker un d anderen lebensm ittelindustriellen P rodukten) ist die p ap ierchrom atographische M ethode vo rteilh aft anw endbar. Die Flecke des alkoholischen E x tra k te s der zu prüfenden S ubstanzen au f F ilterpapier W h atm an № 0 w erden m it P etro läth er auseinandergezogen; dabei b e trä g t der R f W ert des B ourbonais das D oppelte des Vanillins. Zum E ntw ickeln erwies sich als Sprühreagens salzsaure H ydrazinsulfatlösung am geeignetsten. A uf dem entw ickelten C hrom atogram m sind die Flecken des V anillins wie auch diejenigen des Bourlponals zitronengelb un d im U. V. L ich t gelbbraun. The chrom atographic m ethod proved to be suitable for th e detection of vanillin an d bourbonal in th e presence of each other (in pow derized sugar arom atized b y vanillin an d in other food preparations). On developing th e ethanolic solution of th e substances to be exam ined b y petroleum ether on W hatm an № 0 filter paper, bourbonal show ed R f values over th e double value of th a t of vanillin. As a developing spray, a hydrochlorich acid solution of hydrazine sulphate gave b est results. The spots of b o th vanillin and bourbonal on the developed chrom atogram s were lem on yellow in daylight and yellowish brow n in u ltrav io let light.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1958 |
Kötet: | 4 |
Szám: | 7-8 |
Oldalak: | pp. 181-185 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81613/ |
Kulcsszavak: | Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 184. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 27. 12:14 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 27. 12:14 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81798 |
Tétel nézet |