Alkoholmentes üdítőitalok készítése és vizsgálata

Szilas Elemérné; Berndorfer Alfrédné: Alkoholmentes üdítőitalok készítése és vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 6. pp. 151-156. (1959)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_06_151-156.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_06_151-156.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

M ehrere P roben von sogenannten T hurm ix-G etränken w urden auf ihren Carotin-, V itam in C u n d G enussw ert u n tersu ch t. Sie en th ielten keine w esentlichen M engen an A -P rovitam ine, V itam in C un d ih r G enussw ert w ar auch gering. In w eiteren V ersuchen w urde festgestellt, dass in dem K am pf gegen A lkohol erfolgreich anw endbare, zeitgemässe E rfrischungsgetränke m it A nw endung von S au erk rau tsaft, K aro tten - und schwarze Jo h an n isbeeren- P ress-saft leicht verfertig t w erden können. Diese Säfte kom biniert m it anderen F rüchten, F rucht- un d G em üsesäften (z. B. Äpfel, Sauerkirschen, T om aten bzw. ihre Säfte) und m ild gew ürt (z. B. m it Z itronenschalen) entsprechen allen chem ischen, organoleptischen und physiologischen Forderungen. E s w urde bei diesen G etränken auch gezeigt, dass zwischen dem pH - u n d E rfrischungsw ert der Erzeugnisse eine stark e, signifikante, positive K orrelation vorhanden ist. Besonders erfrischend w irken die S auerkrautsaft enth alten d en Erzeugnisse, die am G rund ihres V itam in- un d SalzG ehaltes auch als S chutzgetränke fü r in grosser W ärm e arbeitende industrielle und landw irtschaftliche W erktätige anw endbar sind.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Műszaki fejlesztés - gyakorlati közlemények
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1959
Kötet: 5
Szám: 6
Oldalak: pp. 151-156
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81619/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 156. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 28. 11:17
Utolsó módosítás: 2023. szep. 28. 11:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81851
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet