Egyes édesipari készítmények és nyersanyagaik mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata

Főzy Istvánné; Boncsó Anna: Egyes édesipari készítmények és nyersanyagaik mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 18-24. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_018-024.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_018-024.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser untersuchen vermittels papierchromatographischer Methode die Mono- und Oligosaccharide einzelner süsswarenindustriellér Produkte und deren Rohstoffe. Durch diese Versuche gedachten sie zu entscheiden, ob man auf Grund von papierchromatographischen Untersuchungen auf die Rohstoffe der Produkte schhessen kann. In einigen Fällen, z. B. in Chromatogrammen von Haselnuss, Sonnenblumensamen, verglichen mit denjenigen von Mandeln und Aprikosenkemen, sowie bei mit Honig und Kunsthonig verfertigtem Gebäck erzielten sie günstige Ergebnisse, das Chromatogramm von Marzipan und Persipan hingegen wies keine Unterschiede auf. The mono- and polysaccharides of some confectionary products and of their raw materials were investigated by the authors with the use of paper chromatography. The object of these investigations was to decide whether it is possible to determine by paper chromatography the raw materials applied in the manufacture of the product. In certain cases (as hazelnut, sünflowerseed, almonds and apricot, ar cakes prepared with honey and artificial honey) the chromatograms gave favourable results, while no differences were perceptible in the chromatograms of marzipan and perzipan. Les auteurs ont étudié par la Chromatographie' sur papier les monoét oligisaccharides de quelques produits de confiserie et de leurs matieres boutes. Par leurs essais elles ont voulu résoudre la question si Гоп peut tirer des conclusions sonsemant les matieres boutes des produits en partant de Fanalyse chromatographique sur papier. Dans certains cas (p. ex. noisette contre grain de tournesol, amande contre amande d’abricot ou gateau préparé avec du miel ou du miel artificiel) elles ont obtenu des résultats favorables; il n ’y avait pas de difference entre les chromatogrammes du massepain et du parsipan.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Papierchromatographische Prüfung der Mono und Oligosaccharide einzelner Produkte der Süsswarenindustrie und deren Rohstoffe
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 18-24
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/
Kulcsszavak: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 09:17
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 09:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81898
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet