A csirázottság mértékének meghatározása

Simonyi Gézáné; Bodnár Magdolna: A csirázottság mértékének meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 25-28. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_025-028.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_025-028.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Zur topographischen Prüfung von fortwirtschaftlichen Samen erwies sich die l%ige wässerige Lösung von 2, 3, 5 Triphenyltetrazoliumchlorid am geeignetsten. Die Reaktion erfolgt ausschliesslich im intakten Keimgewebe, zeigt daher das prozentuale Verhältnis der „lebensfähigen”, bzw. „keimungsfähigen” Samen an. Die Prüfmethode kann auch bei zur Lagerung bestimmten Getreide angewandt werden, in diesem Falle drücken die nicht reagierenden, also farblos gebliebenen Körner prozentual den Keimungsgrad des untersuchten Getreides aus. In the topographic investigation of forestic seeds, a 1% aqueous solution of 2. 3. 5 triphenyl tetrazolium chloride proved to be suited. Namely, reaction only accurs with intact germ tissues, thus the percentage of ’’viable” and ’’germinating” seeds, respectively, in the investigated seed samples can be determined. This method of investigation can also be used in examining cereals prior to storage in that the number of non reactibg, i. e. colourless seeds disclosses the percentage of the ’’germinated” seeds in the investigated cereal.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Die Bestimmung des Keimungsgrades
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 25-28
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 27. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 09:29
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 09:29
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81899
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet