Gyors eljárások fémek meghatározására élelmiszerekben komplexképző anyagokkal IV. : cink-tartalom meghatározása

Spanyár Pál and Timár Judit and Demel Ervinné: Gyors eljárások fémek meghatározására élelmiszerekben komplexképző anyagokkal IV. : cink-tartalom meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 3. pp. 49-53. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_03_049-053.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_03_049-053.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasser arbeiteten ein neues photometrisches Verfahren mit Dithizon aus, welches sich zur Bestimmung des Zinkgehaltes in Lebensmitteln eignet, selbst in Anwesenheit der mehrfachen Menge des in Nahrungsmitteln geduldeten Metallgehaltes. A new photometric method evolved by the authors is presented, involving the use of dithizone. The method is suited for the determination of zinc in foods even in the presence of quantities of metal much exceeding the limits of tolerance. Les auteurs ont élaboréun nouveau procédé photométrique au dithizone, qui peut servir au dosage de la teneur en zinc des denrées alimentaires mérne en présence d’une teneur multiple en métái toléré dans les produits alimentaires.

Item Type: Article
Other title: Schnellverfahren zur Bestimmung der Metalle in Lebensmitteln mittels komplexbildender Stoffe IV. : Bestimmung des Zinkgehaltes
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1961
Volume: 7
Number: 3
Page Range: pp. 49-53
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81626/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 52. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 02. 11:56
Last Modified: 2023. Oct. 02. 11:56
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81909

Actions (login required)

View Item View Item