Penészek zsírbontásának vizsgálata

Bíró Géza: Penészek zsírbontásának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 3. pp. 58-62. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_03_058-062.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_03_058-062.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser studierte die von den Schimmelpilzstämmen Penicillium martensii und Aspergillus oryzae auf Schweine-, Rindfett und gehärtete (hydrogenisierten) pflanzliche Fette, auf Nougat, Schokolade und Kroklanfett ausgeübte Wirkung. E r ,,baute” die Fette in Schimmelnährböden nach Czapek und Sabouraud ein und unterwarf dieselben nach Rückgewinnung einer chemischen Prüfung. E r bestimmte che Säurezahl, die LeaZahl und prüfte die Kreis-Reaktion. Aus den Resultaten zog er die Folgerung, dass die untersuchten Schimmelpilze eine Fett Zersetzung (Ranzig- und Sauerwerden) hervorrufen und deshalb auch bei der Verseifung der süsswarenindustriellen Produkte eine Rolle spielen. The decomposing effect of the mould strains Penicillium martensii and Aspergillus oryzae on pig fat, cow fat, hydrogenated vegetable fats, nougat fat, chocolate fat and croquelan fat was subjected by the author to an investigation. The fats eve re transferred into Czapek and Sabouraud mould nutrients, subsequently extracted and subjected to chemical examinations, including the determination of the acid number, the Lea value and the'behaviour in the Kreis reaction. Of the results, the conclusion is drawn that the moulds examined provoke the decomposition of fats (rancidity, acid formation) and thus, they play a role also in the saponification of confectionary products.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Fettzersetzung von Schimmelpilzen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 3
Oldalak: pp. 58-62
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81626/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 62. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 12:49
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 12:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81911
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet