Oldható szénhidrátok pörkölés közbeni változásának papírkromatográfiás vizsgálata

Nedelkovits János: Oldható szénhidrátok pörkölés közbeni változásának papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 4-5-6. pp. 98-102. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_098-102.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_098-102.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser untersuchte die Änderung der löslichen Kohlenhydrate von bei verschiedenen Temperaturen gerösteten Rohstoffen der Kaffeemittel vermittels papierchromatographischen Verfahren. Bei der papierchromatographischen Analyse des Mono- und Oligosaccharidgehaltes der zu seinen Untersuchungen verwendeten Produkte wies er die Anwesenheit von Glykose, Saccharose, Fructose und Raffinose nach. Er stellte fest, dass die einzelnen unbekannten Oligosaccharide aus Glykose- und Fructose-Komponenten bestehen. Changes in the content of soluble carbohydrates of various raw materials of coffee surrogates roasted at different temperatures were investigated by paper chromatography. On analyzing by paper chromatography the content of mono and oligosaccharides in the products examined, the presence of fructose, glucose, sucrose, maltose and raffinose was detected. Some unknown oligosaccharides proved to consist of glupose and fructose as components. L’auteur a étudié par Chromatographie les changementes des hydrates de carbone solubles des matieres premieres de l’industrie cafétiere torréfiées ä diverses temperatures. Ses recherches lui ont permi de déceler la presence du fructose, du glucose, du saccharose, du maltose et du raffinose dans les produits soumis ä l’analyse par Chromatographie. II a établi que les divers oligosaccharides inconnus sont composés de constituents ä glucose et ä fructose.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Chromatographische Prüfung der Änderung löslicher Kohlenhydrate während des Röstprozesses
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 4-5-6
Oldalak: pp. 98-102
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81627/
Kulcsszavak: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 101. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 14:02
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 14:02
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81918
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet