Biológiailag aktív anyagok kimutatása és meghatározása kozmetikai készítményekben

Gál Ilona Emma: Biológiailag aktív anyagok kimutatása és meghatározása kozmetikai készítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 7-8. pp. 154-158. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_154-158.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_154-158.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasserin stellte Versuche zur Bestimmung von Hexachlorophen in Rasiercreme vermittels der Diffusionsmethode, unter Verwendung von Staph, aureus SG 511 als Testorganismus an. Sie stellte fest, dass die Methode bloss orientierenden Wert besitzt, der relativer Fehler beträgt max. +20%. Wegen der Anwesenheit inaktivierender Bestandteile ist es unbedingt erforderlich, die als Grundlage der Wertbestimmung dienende Kalibrationskurve im eigenen Medium des Kosmetikums aufzunehmen. Experiments лее re carried out hv the author to prove whether it is possible to determine hexachlorophene in shaving creams by the diffusion method, applying strain SG 511 of Staphyloccus aureus as a test organism. It was found that this method yields only informative values, the m a x im u m value of the relative error ranging +20%. Owing to the presence of deactivating components, it is indispensable to establish the calibration curve (serving as a basis of the estimation) in the own medium of the cosmetic preparation. L ’auteur a fait des essais pour le dosage de l’hexachlorophene dans les cremes ä raser avec la méthode de diffusion, en employant comme organisme-test une race de Staph, aureus S G 511. Elle a établi que la méthode a une valeur informative seulement, le maximum de l’erreur relative est de +20%. La présence de corps inactivants rend absolument nécessaire d’établir la courve de calibration servant pour restimation dans le milieu mérne du cosmétique.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Nachweis und Bestimmung biologisch aktiver Substanzen in kosmetischen Erzeugnissen I.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 154-158
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81628/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 157. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 15:09
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 15:09
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81929
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet