A rang-korreláció alkalmazása élelmiszerek érzékszervi bírálatánál

Kozma János: A rang-korreláció alkalmazása élelmiszerek érzékszervi bírálatánál. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 7-8. pp. 159-168. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_159-168.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_159-168.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Bei der organoleptischen Beurteilung von Nahrungsmitteln eignet sich zwecks Feststellung der Rangordnung der zu prüfenden Proben die paarweise erfolgende Vergleichsmethode der Rang-Korrelation. Nach dieser Methode müssen die zu beurteilenden Proben paarweise verglichen, hernach der Ubereinstimmungskoeffizient der begutachtenden Fachleute festgestellt und die auf Grund des Vergleichs erhaltenen Punktzahlen vermittels des Koeffizienten abgeschätzt werden. Die Auswahl der Begutachtenden bzw. die Messung ihrer diesbezüglichen Fähigkeiten kann vermittels des Spearmann-Koeffizienten geschehen. On evaluating foods by the organoleptic method, the rank correlation technique by comparing pairs of samples appears to be suited for determining the sequence of ranks of foods. By this method, pairs of samples to be estimated are compared, then the coefficients of opinion-identity of judges are determined and the points obtained at the comparison weighed, with the use of these coefficients. On choosing the judges and on evaluating their ability of judgment, respectively, the so-called Spearmann coefficient proved to be suited. Pour établir une liste de rang des échantillons de denrées alimentaires par estimation organoleptique la méthode de la comparaison double de la corrélation de rang páráit étre la plus convenable. Selon cette méthode il faut faire la comparaison des échantillons sounds a l’épreuve par paires, puis il faut établir le coefficient de l’identité de Topinion des juges et pondérer par les coefficients les points obtenus par les comparaisons. Pour le choix des juges ou Testimation de leur aptitude pour juger on peut se servir du soi-disant coefficient de Spearman.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Anwendung der Rang-Korrelation bei der organoleptischen Beurteilung von Nahrungsmitteln
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 159-168
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81628/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 167. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 15:13
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 15:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81930
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet