Zsiradékok papírkromatográfiás elemzéséhez szükséges tiszta zsírsavak előállítása

Grynberg Halina; Perédi József; Szczepanska Hanna: Zsiradékok papírkromatográfiás elemzéséhez szükséges tiszta zsírsavak előállítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 7-8. pp. 171-179. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_171-179.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_07-08_171-179.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser bereiteten reine, zur papiérchromatographisclien Untertersuchung von Fettstoffen geeignete Fettsäuren aus verschiedenen Ölen vermittels fraktionierter Kristallisation aus dem Lösungsmittel. Die Trennung, bzw. Reinigung gelang bei solchen Fettsäuren am besten, aus welchen der unverseifbare Teil im Laufe der Vorbereitung entfernt wurde. Auf diese Weise konnten sie mit ihrer Methode Öl-, Linol-, Linolen-, Erucaund Rizinolsäure herstellen. Pure fatty acids required for the analysis of fats by paper chromatography were prepared from various oils by fractionated crystallization with solvents. Separation and refining, respectively, could be carried out with success in the case of fatty acids, from which the unsaponifiable portion have been removed during pre-treatment. In this way, it was possible to obtain oils and fats of paper chromatographic purity. Les auteurs ont préparé des acides gras purs requis, pour Panalyse chromatographique sur papier des graisses par chrystallisation fractionnée' dans des solvants en partant de différentes huiles. La séparation et purification, respectivement, ont réussi le mieux avec les acides gras dönt ils ont éliminé la partié non saponifiable au cours du traitement préalable. La méthode leur a donné des acides gras de la pureté pour Panalyse chromatographique sur papier requise.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Darstellung reiner, zur papier chromatographischen Analyse von Fettstoffen geeigneter Fettsäuren
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 171-179
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81628/
Kulcsszavak: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 178. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 15:35
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 15:35
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81932
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet