Lásztity Radomir; Bíró Géza; Nedelkovits János: Hazai borok aminósavtartalmának papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 11-12. pp. 339-343. (1961)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_11-12_339-343.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten den freien Aminosäuregehalt von verschiedenen Orten stammenden verschiedenen Weinsorten, mit papierchromatographischer Methode. Sie stellten in jedem Wein die Anwesenheit von Lysin, Asparaginsäure, Glykokoll, Treonin, Alanin, Prolin, Tyrosin und Leucin fest. Im grössten Teil der Weine wiesen sie die Anwesenheit von Cystin, Glutaminsäure, und Methionin nach; Histidin, Serin, Valin und Phenylalanin kommen im grössten Teil der Weine im freien Zustande nicht vor. The content of free amino acids of Hungarian wines originating from various types, various regions was examined by the authors with the aid of paper chromatography. The presence of lysine, aspartic acid, glycine, threonine, alanine, proline, tyrosine and leucine was detected in every wine sample. Also the presence of cystine, glutamic acid and methionine could he detected in the majority of wines, while histidine, serine, valine and phenylalanine proved to he absent in most of the examined wine samples. Les auteurs ont étudié par la Chromatographie au papier la teneur en aminoacides libres de vins de différents provenant de divers endroits Ils ont établi dans chaque vin la presence des aminoacides suivants: lysine acide aspartique, tréonine, alanine, proline, tyrosine et leucine. Dans la grande majorité des vins ils ont démontré la presence des aminoacides cystine, acide glutamique et méthionine, tandis que Phistidine, la serine, la valine et la phenylalanine ne se trouvent pas á l’état libre dans la pluspart des vins.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Papier Chromatographische Prüfung des Aminosäure Gehaltes einheimischer Wein |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1961 |
Kötet: | 7 |
Szám: | 11-12 |
Oldalak: | pp. 339-343 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81630/ |
Kulcsszavak: | Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - bor, Élelmiszervizsgálat - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 342. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 03. 13:29 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 03. 13:29 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81957 |
![]() |
Tétel nézet |