Vizsgálatok az élesztők tárolásával kapcsolatban I. : a gyártás különböző fázisaiból származó élesztők tárolhatósága

Gánti Tibor: Vizsgálatok az élesztők tárolásával kapcsolatban I. : a gyártás különböző fázisaiból származó élesztők tárolhatósága. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 11-12. pp. 333-336. (1962)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_11-12_333-336.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_11-12_333-336.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Parallel mit der Zunahme der Lüftung sinkt der Gesamtstickstoffgehalt der Hefe, die Haltbarkeit jedoch nimmt in hohem Masse zu. Die Triebfähigkeit der am wenigsten gelüfteten Mutterhefe III. ist am grössten, diese aber nimmt bei 25 C° in Milchform gelagert schnell ab, und am fünften Tage ist schon überhaupt kein Auftrieb wahrnehmbar. Das geschnittene Hefegut wirkt am Anfang wesentlich schlechter, verliert aber von seiner Aktivität selbst am fünften Tage kaum. Die intermediären Phasen weisen einen stufenweisen Übergang auf. Zwischen dem Absinken der Triebfähigkeit und der in den extracellularen Raum ausgeschiedenen Menge stickstoffhaltiger Stoffe war ein ausgesprochener Zusammenhang feststellbar. On increasing the extent of aeration, the total nitrogen content of yeast proved to diminish while its storability markedly improved. Mother yeast III which was aerated to the smallest extent disclosed the highest raising power. However, on keeping the yeast at 25° C in form of a milky suspension, this power rapidly decreased, and it was incapable of raising on the fifth day of storage. The blended commercial yeast showed at the beginning a markedly poorer raising power which however hardly lost anything of this initial power even on the fifth day on storage. The intermediate phases disclosed a gradual transition. A definite correlation was found between the extent of decrease in raising power and the quantity of nitrogenous substances excreted into the extracellular space.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchungen über die Lagerung der Hefen I. : Die Lagerungsmöglichkeit der aus den verschiedenen Phasen der Lagerung stammenden Hefen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1962
Kötet: 8
Szám: 11-12
Oldalak: pp. 333-336
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81636/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszertárolás - élesztő
Megjegyzések: Bibliogr.: 335. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 04. 14:24
Utolsó módosítás: 2023. okt. 04. 14:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82022
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet