Nagy Ferenc: Biszulfittal kezelt burgonya S02 tartalmának meghatározása és elbírálása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (9) 3-4. pp. 81-85. (1963)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_03-04_081-085.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Gereinigte, verpackte Kartoffel werden ohne Behandlung mit Natriumbisulfit braun. Deshalb werden sie in eine (0,2%-igen) Lösung von Natriumbisulfit eingetaucht. Die mit Schwefeldioxid behandelten Kartoffel bedeuten ein toxikologisches Problem und darum muss der S02-Gehalt der Kartoffel bestimmt werden. Es handelt sich um Bestimmung geringer S02 Mengen neben dem grossen Stärkegehalt der Kartoffel. Der Verfasser wandte das Verfahren von MonierWilliams an u ndbeschreibt die bei den Kartoffelunterscuhungen erreichbare Genauigkeit. Peeled packed potatoes are known to turn brown when untreated. Thus, they are previously immersed in a (0.2%) solution of sodium hydrogen sulphite. From a toxicological aspect, potatoes treated with sulphite is actually hazardous, ^therefore the determination of S02 content in potatoes is necessary. In this case, minn+e amounts of S02 are to be determined in the presence of great quantities of potato starch. The Monier - Williams method was applied by the author. The attainable accuracy in potato analyses is shown. Les pommes de térré eptuchées emballées brunissent sans un traitement au bisulfite. II est done nécessaire de les tremper dans une solution de bisulfite de sodium á 0.2%. Les pommes de térré traitées au bisulfite posent une question toxicologique et pour cela il est nécessaire de doser leur teneur en S02. II faut doser de petites quantités de S02 á cóté de la haute teneur en amidőn de la pomme de térré. L’auteur s’est servi de la méthode Monier - Williams et démontre la precision que Fon peut obtenir dans le cas de la pomme de térré.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Bestimmung und Beurteilung des S02-Gehaltes von mit Bisulfit behandelten Kartoffeln |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1963 |
Kötet: | 9 |
Szám: | 3-4 |
Oldalak: | pp. 81-85 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81638/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 84. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 05. 08:08 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 05. 08:08 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82040 |
Tétel nézet |