Új módszer élelmiszeripari csomagolóanyagok és fogyasztói csomagolások aroma záróképességének meghatározására

Varsányi Iván: Új módszer élelmiszeripari csomagolóanyagok és fogyasztói csomagolások aroma záróképességének meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (9) 7-8. pp. 200-209. (1963)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_07-08_200-209.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_07-08_200-209.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Bei der Einführung von Konsum-Verpackungen war die Ausbildung in genügendem Masse schliessender Pakete oft mit Schwierigkeiten verbunden, da bisher kein genaues Verfahren zur Verfügung stand, mit dessen Hilfe die in geringen Mengen durchgelassenen Stoffe qualitativ und quantitativ hätten betimmt werden können. Vermittels des Verfahrens der Autoren, welches sich auf die Refrigeration der durchgelassenen Aroma-Stoffe gründet, kann die Eignung für die Lagerung der Packfolie, oder der fertigen Verpackung genau gemessen, instrumenteil bestimmt werden. So kann auch ohne lange LagerungsPrüfung eindeutig festgestellt werden, welche Packstoffe und Packverfahren sich zur Verpackung der in Frage stehenden Ware eignen. In evolving new types of packing, difficulties are often encountered because so far no method was available for the quantitative determination and qualitative detection of aroma-tight seals. On using the method suggested by the authors, based on freezing the aroma substances which passed the packing material, it is possible to exactly measure with an instrument the suitability of a packing material or the aroma-tight seal of a ready-made package. Thus, it can be proved without any long storage experiments whether the tested packing materials and packing methods are suitable for packing the substance in question. Au cours du faconnage des emballages destinés an consommateur on a éprouvé souvent des difficultés concernant l’obtention de paquets convenablement clos, feute d’une méthode precise permettant la determination quantitative et qualitative des petites quantités de substances passées par l’enveloppe. La méthode de l’auteur, fondée sur la séparation par congelation des substances formant l’arome passées par l’enveloppe, permet de determiner d’une maniere precise, mesuretle l’utilité du materiel d’emballage pour étre stoque. Ainsi Ton peut décider sans equivoque quels sont les matériaux et les procédés d ’emballages les plus convenables pour l’emballage de la substance en question.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Eine neue Methode zur Bestimmung der Aroma-Durchlässigkeit von lebensmittel industriellen Packstoffen und Konsum-Verpakkunge
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1963
Kötet: 9
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 200-209
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81640/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszeripari technológia, Csomagolás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 207-208. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 05. 13:10
Utolsó módosítás: 2023. okt. 05. 13:10
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82059
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet