Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra

Gál Ilona Emma: Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (9) 11-12. pp. 317-320. (1963)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_317-320.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_317-320.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasserin stellte vermittels der Agardiffusionsmethode fest, dass Apfelund Birnenreibsei, sowie aus denselben gepresster Saft auf Staph, aureus SG 511 eine erhebliche Hemmwirkung ausübt, auf Teststämme anderer Mikroorganismen (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae Aspergillus uger) jedoch ohne Einfluss ist. Die Hemmzone bestand aus einem inneren, 1 - 2 mm breiten, scharfen, auf die sauere Reaktion rückführbaren und einem äusseren, blässeren, 14-16 mm breiten Ring. Hinsichtlich dieses letzteren Ringes wurde vermittels synthetischem Apfelsaft nachgewiesen, dass er seine Enstehung nicht etwa einem Antibiotikum sondern der anwesenden Konzentration von Zuckern verdankt. On applying the agar diffusion method, the author succeeded in proving that apple and pear gratings, and, respectively, the juices obtained from fthese gratings inhibit to a great extent the growth of Staphylococcus aureus SG 511 while they are ineffective against the test strains of other microorganisms (В. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). The inhibition zone comprises a sharp inner stripe of 1 - 2 mm thickness, due to the acid reaction of this region, and a paler external stripe of 14-16 mm thickness. On investigating synthetic samples of apple juice, it was possible to prove that the inhibiting effect is not due to the presence of an antibiotic agent but rather to the actual concentration of sugars. L’auteur a établi par la méthode á diffusion dans de la gelose que la rápure de pomme et de poire, ainsi que le jus en obtenu, ont un effet inhibitoire sur Staphylococcus aureus SG 511, et qu’elles sont inafficaces envers d’autres races de microorganismes (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). La zone d’inhibition a été composée d’une partié intérieure, large de 1 a 2 mm, ramenable a la réaction acide, et d’une partié extérieure, plus päle, large de 14 a 16 mm. A l’aide de jus de pomme synthetique l’auteur a démontré que cette derniére partié n’est pas causée par un antibiotique, mais par la concentration des sucres présents.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Hemmwirkung von Apfel- und Birnensaft auf Staphylococcus aureus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1963
Kötet: 9
Szám: 11-12
Oldalak: pp. 317-320
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81642/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 319. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 05. 14:57
Utolsó módosítás: 2023. okt. 05. 14:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82079
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet