Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra

Gál Ilona Emma: Alma- és körtelé gátló hatása Staphylococcus aureusra. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (9) 11-12. pp. 317-320. (1963)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_317-320.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_11-12_317-320.pdf

Download (1MB)

Abstract

Verfasserin stellte vermittels der Agardiffusionsmethode fest, dass Apfelund Birnenreibsei, sowie aus denselben gepresster Saft auf Staph, aureus SG 511 eine erhebliche Hemmwirkung ausübt, auf Teststämme anderer Mikroorganismen (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae Aspergillus uger) jedoch ohne Einfluss ist. Die Hemmzone bestand aus einem inneren, 1 - 2 mm breiten, scharfen, auf die sauere Reaktion rückführbaren und einem äusseren, blässeren, 14-16 mm breiten Ring. Hinsichtlich dieses letzteren Ringes wurde vermittels synthetischem Apfelsaft nachgewiesen, dass er seine Enstehung nicht etwa einem Antibiotikum sondern der anwesenden Konzentration von Zuckern verdankt. On applying the agar diffusion method, the author succeeded in proving that apple and pear gratings, and, respectively, the juices obtained from fthese gratings inhibit to a great extent the growth of Staphylococcus aureus SG 511 while they are ineffective against the test strains of other microorganisms (В. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). The inhibition zone comprises a sharp inner stripe of 1 - 2 mm thickness, due to the acid reaction of this region, and a paler external stripe of 14-16 mm thickness. On investigating synthetic samples of apple juice, it was possible to prove that the inhibiting effect is not due to the presence of an antibiotic agent but rather to the actual concentration of sugars. L’auteur a établi par la méthode á diffusion dans de la gelose que la rápure de pomme et de poire, ainsi que le jus en obtenu, ont un effet inhibitoire sur Staphylococcus aureus SG 511, et qu’elles sont inafficaces envers d’autres races de microorganismes (B. subtilis, B. cereus, Sacch. cerevisiae, Aspergillus niger). La zone d’inhibition a été composée d’une partié intérieure, large de 1 a 2 mm, ramenable a la réaction acide, et d’une partié extérieure, plus päle, large de 14 a 16 mm. A l’aide de jus de pomme synthetique l’auteur a démontré que cette derniére partié n’est pas causée par un antibiotique, mais par la concentration des sucres présents.

Item Type: Article
Other title: Hemmwirkung von Apfel- und Birnensaft auf Staphylococcus aureus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1963
Volume: 9
Number: 11-12
Page Range: pp. 317-320
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81642/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Additional Information: Bibliogr.: 319. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 05. 14:57
Last Modified: 2023. Oct. 05. 14:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82079

Actions (login required)

View Item View Item