Sorozatvizsgálatokhoz alkalmas eljárás lipoidok és lipoidfrakciók gyors metilészterezésére

Szőke Katalin; Krámer Magda; Lindner Károly: Sorozatvizsgálatokhoz alkalmas eljárás lipoidok és lipoidfrakciók gyors metilészterezésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (10) 7-8. pp. 196-199. (1964)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_07-08_196-199.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_07-08_196-199.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser arbeiteten eine vereinfachte Methode zur Darstellung der Fettsäure-Methylester aus, welche zur gaschromatographischen Analyse der Fettsäuren-Zusammensetzung verschiedener Lipoidfraktionen benötigt werden. Mit Hilfe dieser Methode können die Ester ohne Eluierung der vermittels Schichtenchromatographie getrennten Lipoidfraktionen serienweise binnen ungefähr 45 Minuten dargestellt werden. A simplified method was evolved for the preparation of the methylates of fatty acids required in the gas chromatographic analysis of the fatty acid composition of the various lipid fractions. On applying the described method, the methylates can be prepared in a serial operation in 45 minutes, without the elution of the lipid fractions separated by layer chromatography. Les auteurs ont élaboré une méthode simplifiée pour la préparation des éters méthyliques des acides gras qui sont nécessaires pour l’analyse chromatographique gazeuse des acides gras des diverses fractions lipoídes. A Pacidé de la méthode décrite les éters peuvent étre préparés en série en 45 minutes environ sans eluation des fractions de lipoídes séparées par le procédé chromatographique.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Für Serienuntersuchungen geeignetes Verfahren zur raschen Methylesterisierung von Lipoiden und Lipoidfraktionen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1964
Kötet: 10
Szám: 7-8
Oldalak: pp. 196-199
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81646/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer Megjegyzések: Bibliogr.: 159. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Megjegyzések: Bibliogr.: 198. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 06. 12:42
Utolsó módosítás: 2023. okt. 06. 12:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82115
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet