Élelmiszerek zsírtartalmának meghatározására szolgáló egyszerű módszer

Lindner Elek: Élelmiszerek zsírtartalmának meghatározására szolgáló egyszerű módszer. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 11-12. pp. 302-308. (1959)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_302-308.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_302-308.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Es wird die feinverteilte Einwaage in einem 200 ml fassendem Jodzahlkolben mit einer entsprechenden Menge des (1 bis 2 fachen Volumens in ml der Einwaage in g) alkoholischer Schwefesäure bei 105° C behandelt. Darnach wird mit Alkohol verdünnt und nach völligem Abkühlen mit einem genau bekanntem Volumen Normalpetroläther versetzt. Das Lösen des Fettes wird durch wiederholtes Schütteln und Stehenlassen während einer halben Stunde durchgeführt. Nach Absitzen der nichtlösbaren Teile wird Leitungswasser — bis fast an den Kolbenhals — zugesetzt, der Alkohol durch gelindes Schütteln der Fettlösung entzogen und nach völliger Trennung der Schichten ein aliquoter Teil aus der oberen Schichte entnommen. Nach Verdunsten des Lösungsmittels wird das Fett gewogen. The finely pulverized or otherwise disintegrated test substance is processed in a 200 ml iodine number flask at 105° C with an equal to double volume of ethanolic sulphuric acid. On diluting with ethanol and cooling, known volume of petroleum ether is added and fat extracted by allowing the liquid top stand for half an hour, under repeated shakings. After complete sedimentation of insoluble part, the flask is diluted with tap water nearly up to its neck, ethanol dissolved by the petroleum ether phase is removed by cautious decanting. After the complete separation and clearing up of the layers, an aliquot portion of the upper layer is taken. On evaporating petroleum ether, the fat content of this sample is weighed in an analytical balance. L ’on traite à 105° C la matière à examiner finement pulvérisée ou autrement dispersée avec 1 ou 2-fois autant d’acide sulfurique alcoolisé dans un flacon à 200 ml servant pour déterminer le chiffre à l’iode. Après une nouvelie dilution à l’alcool et refroidissement complet l’on y ajoute une quantité connue précisément d’éther à pétrole. En ajoutant fréquemment pendant une demi-heure l’on dissout la graisse. Après la déposition complète des parties insolubles l’on ajoute dans le flacon de l’eau de conduite presque jusqu’au cou, l’on extrait l’alcool de la solution à éther de pétrole en balançant légèrement, puis après la séparation et l’épuration complète des couches l’on prélève une partie quelconque de la couche supérieure et l’on pèse la graisse après évaporation de l’éther à pétrole. En tenant compte du volume de la graisse présent dans la partie prélevée et de la perte du solvant survenue par suite de la tension partielle à 20° C de la vapeur de l’éther à pétrole l’on obtient la teneur en graisse en pour cent à l’aide de l’équation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1959
Kötet: 5
Szám: 11-12
Oldalak: pp. 302-308
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/82137/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 306. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 06. 14:30
Utolsó módosítás: 2023. okt. 06. 14:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82144
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet