Hejel Péter; Jurkovich Viktor; Sobiech Przemysław; Wysocka Dominika; Kiss Gerda; Horváth Blanka; Könyves László: Examination of the redox status of calves during the milk feeding period in a Hungarian large-scale dairy farm. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66). pp. 26-31. (2020)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_ksz_01_026-031.pdf Letöltés (182kB) |
Absztrakt (kivonat)
During the milk feeding period (from birth to weaning, generally for 60-70 days), calves receive feed milk or milk replacer rich in both protein and energy. Young animals show intense physical development and growth. Intensive oxidative metabolic processes, inadequate antioxidant defense system, oxidative stress can develop, which adversely affects the health and productivity of calves due to its cell-damaging effects. This justifies continuous monitoring of the redox status of the animals during the calf rearing period for early detection of oxidative stress. This may provide a basis for targeted antioxidant treatments to reduce calf disease-related losses.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2020 |
Kötet: | 66 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 26-31 |
Nyelv: | angol |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/82136/ |
Kulcsszavak: | Takarmányozás - szarvasmarha, Tej - minőség, Élelmiszervizsgálat - tej |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 30-31. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 09. 09:45 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 09. 09:50 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82157 |
Tétel nézet |