Examination of the redox status of calves during the milk feeding period in a Hungarian large-scale dairy farm

Hejel Péter; Jurkovich Viktor; Sobiech Przemysław; Wysocka Dominika; Kiss Gerda; Horváth Blanka; Könyves László: Examination of the redox status of calves during the milk feeding period in a Hungarian large-scale dairy farm. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66). pp. 26-31. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_ksz_01_026-031.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_ksz_01_026-031.pdf

Letöltés (182kB)

Absztrakt (kivonat)

During the milk feeding period (from birth to weaning, generally for 60-70 days), calves receive feed milk or milk replacer rich in both protein and energy. Young animals show intense physical development and growth. Intensive oxidative metabolic processes, inadequate antioxidant defense system, oxidative stress can develop, which adversely affects the health and productivity of calves due to its cell-damaging effects. This justifies continuous monitoring of the redox status of the animals during the calf rearing period for early detection of oxidative stress. This may provide a basis for targeted antioxidant treatments to reduce calf disease-related losses.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 26-31
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/82136/
Kulcsszavak: Takarmányozás - szarvasmarha, Tej - minőség, Élelmiszervizsgálat - tej
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 30-31. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 09. 09:45
Utolsó módosítás: 2023. okt. 09. 09:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82157
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet