Utilisation and effect of dried apple peels in preparation of a new dry sausage prototype

Popescu Georgeta-Sofia; Stanciugelu Mihaela Maria; Radu Florina; Velciov Ariana-Bianca; Cozma Antoanela; Pirvulescu Luminita; Marcu Daniela-Florentina; Rotariu Lia; Spataro Elisabeth; Bordean Despina-Maria: Utilisation and effect of dried apple peels in preparation of a new dry sausage prototype.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2023_274-277.pdf] Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2023_274-277.pdf

Letöltés (319kB)

Absztrakt (kivonat)

The purpose of this study was to develop a new recipe to obtain a special innovative pork sausage, to develop the manufacturing process, technological stages, and nutritional analysis of the final product. We obtained this product starting from a classic recipe (of pork sausage), it was added by adding of dry apple peels The apples are fruits with a rich content of ascorbic acid, and biominerals, and also have a high content of antioxidants. Our work has focused on evaluation of the sensory characteristics, biochemical, and nutritional characteristics a type of sausage obtained by adding of dry apple peels (sausage DAP). Sensory examination was performed by analyzing the appearance, texture and taste. The main physico-chemical features observed in the sample of sausage (simple sausage and sausages prepared with added dry apple peels) were: the content of humidity (%), ash (%), soduim chloride (%), protein (%), fat (%), carbohydrates (%) and energetic value (kcal/100g). Following the research that have been undertaken in this work, the obtained product (sausage obtained by adding of dry apple peels – sausages DAP) can be included in the category of secure products of consuming. This prototype can be considered a food variant due to its high nutritious properties and to its distinguished taste too.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2023
Kötet: 29
ISBN: 978-963-306-963-9
Oldalak: pp. 274-277
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 29th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2023. november 13-14.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/82256/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Megjegyzések: Bibliogr.: 277. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. nov. 27. 10:24
Utolsó módosítás: 2023. nov. 27. 10:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82448
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet