Development of innovative formulas of vermouth with particular properties

Moigradean Diana; Poiana Mariana-Atena; Alda Liana Maria; Bordean Despina-Maria; Stoin Daniela; Alda Simion; Radu Florina: Development of innovative formulas of vermouth with particular properties.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2024_161-165.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2024_161-165.pdf

Letöltés (199kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The aim of the study was to presents practical aspects of the production and characterisation under physico-chemical and sensory aspects of an aromatized white Vermouth wine. Aromatized vermouth wine which is a special wine obtained from basic white wine, sugar, hydroalcoholic macerates and citric acid. A hydroalcoholic maceration of dried herbs, dried fruit, citrus peel and spices was used to prepare the vermouth recipe. The hydroalcoholic macerate represents 2% of the volume of white vermouth prepared. Vermouth is available in a very wide range of varieties, depending on the amount of sugar and alcohol it contains. In terms of sugar content, it can be dry (20 g/L) to very sweet (180 g/L). Alcohol levels range from 14.5 - 20% (v/v). Total acidity is low (2-3.5 g/L H2SO4) and volatile acidity is below 0.5 g/L H2SO4. The white vermouth obtained in our study has the following characteristics: alcoholic degree 18% (v/v), sugar content 100 g/L and total acidity 4.0 g/L H2SO4. The resulting product belongs to the class of flavoured aperitif wines. The information obtained from this study contributes to the extension of knowledge in the field of designing white flavored wine formulations with particular properties.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2024
Kötet: 30
ISBN: 978-963-688-009-5
Oldalak: pp. 161-165
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2024. október 7-8.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/85607/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - bor, Élelmiszeripari technológia - bor
Megjegyzések: Bibliogr.: 165. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2024. nov. 22. 09:44
Utolsó módosítás: 2024. nov. 22. 09:44
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/85697
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet