Effect of three different lairage times (0, 18 and 24 hours) on meat quality parameters in camels

Hamad Brahim; Hadef Leyla; Bellabidi Meriem; Aggad Hebib: Effect of three different lairage times (0, 18 and 24 hours) on meat quality parameters in camels. In: Acta biologica Szegediensis, (67) 2. pp. 187-194. (2023)

[thumbnail of biologica_067_numb_002_187-194.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
biologica_067_numb_002_187-194.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Animal stress has frequently been linked to pre-slaughter operations, particularly the transportation and handling process. Therefore, it is assumed that an optimal lairage time before slaughter will exert positive effects on the animal's welfare and meat quality. However, the impact of this practice on camels is unknown. This study aimed to assess the influence of three lairage durations: 0 h (L0), 18 h (L18), and 24 h (L24) on the quality of camel meat. Ninety adult male camels aged 6 years were included in this study. Longissimus lumborum was sampled to analyze for muscle glycogen, muscle pH (45 min; 48 h), muscle temperature (45 min; 48 h), electrical conductivity (45 min; 48 h), drip loss (DL), cooking loss (CL), and thawing loss (TL). The L24 group had the lowest (p < 0.05) of muscle glycogen and the highest ultimate pH (48 h). Further, the L24 group had the lowest muscle temperature, electrical conductivity, drip loss, and thawing loss (p < 0.05). In conclusion, a lairage period of 24 h is recommended in the field conditions studied here for full recovery from stress response caused by the pre-slaughter process and for achieving better camel meat quality.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Acta biologica Szegediensis
Dátum: 2023
Kötet: 67
Szám: 2
ISSN: 1588-4082
Oldalak: pp. 187-194
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/86900/
DOI: 10.14232/abs.2023.2.187-194
Kulcsszavak: Húsminőség - teve, Állatjólét, Húsvizsgálat, Húsipari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 193-194. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2025. ápr. 15. 10:42
Utolsó módosítás: 2025. ápr. 15. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/86948
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet