The existence of gluten-free and functional pasta in Hungary

Szűcs Krisztián: The existence of gluten-free and functional pasta in Hungary. In: Analecta technica Szegedinensia, (17) 3. pp. 13-18. (2023)

[thumbnail of engineering_2023_003_013-018.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2023_003_013-018.pdf

Letöltés (259kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Nowadays, instead of traditional wheat grains, alternative cereals, also known as pseudocereals, are increasingly coming to the fore. The reason for this is, among other things, that more and more people struggle with food allergies and intolerances. Gluten-related disease - such as gluten sensitivity - is a chronic disease of the small intestine with malabsorption, which is triggered by gluten, a vegetable protein found in certain cereals, in people who are sensitive to it. Because of this, the demand for foods in which alternative gluten-free pseudocereals play a prominent role has understandably increased. Our research and development goal was aimed at getting to know and examining the different raw materials and their functional enrichment possibilities, which has led to the development of a new range of pasta products.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2023
Kötet: 17
Szám: 3
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 13-18
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Engineering
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/86908/
DOI: 10.14232/analecta.2023.3.13-18
Kulcsszavak: Élelmiszerfejlesztés, Táplálkozástudomány, Gluténmentes tészta, Gluténérzékenység
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 17-18. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
03. Orvos- és egészségtudomány
03. Orvos- és egészségtudomány > 03.03. Egészségtudományok
Feltöltés dátuma: 2025. ápr. 16. 10:27
Utolsó módosítás: 2025. ápr. 16. 10:27
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/87016
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet