Szűcs Krisztián: The existence of gluten-free and functional pasta in Hungary. In: Analecta technica Szegedinensia, (17) 3. pp. 13-18. (2023)
Előnézet |
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2023_003_013-018.pdf Letöltés (259kB) | Előnézet |
Absztrakt (kivonat)
Nowadays, instead of traditional wheat grains, alternative cereals, also known as pseudocereals, are increasingly coming to the fore. The reason for this is, among other things, that more and more people struggle with food allergies and intolerances. Gluten-related disease - such as gluten sensitivity - is a chronic disease of the small intestine with malabsorption, which is triggered by gluten, a vegetable protein found in certain cereals, in people who are sensitive to it. Because of this, the demand for foods in which alternative gluten-free pseudocereals play a prominent role has understandably increased. Our research and development goal was aimed at getting to know and examining the different raw materials and their functional enrichment possibilities, which has led to the development of a new range of pasta products.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Analecta technica Szegedinensia |
| Dátum: | 2023 |
| Kötet: | 17 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 2064-7964 |
| Oldalak: | pp. 13-18 |
| Nyelv: | angol |
| Kiadó: | University of Szeged, Faculty of Engineering |
| Kiadás helye: | Szeged |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/86908/ |
| DOI: | 10.14232/analecta.2023.3.13-18 |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerfejlesztés, Táplálkozástudomány, Gluténmentes tészta, Gluténérzékenység |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 17-18. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék 03. Orvos- és egészségtudomány 03. Orvos- és egészségtudomány > 03.03. Egészségtudományok |
| Feltöltés dátuma: | 2025. ápr. 16. 10:27 |
| Utolsó módosítás: | 2025. ápr. 16. 10:27 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/87016 |
![]() |
Tétel nézet |

