Food safety-based evaluation of 3D printed objects

Kailo Geremew Geidare; Gáspár Igor; Abdisa Kenbon Beyene; Pajčin Ivana; Vlajkov Vanja; Jokić Aleksandar; Cvetković Dragoljub; Grahovac Jovana; Kőris András: Food safety-based evaluation of 3D printed objects. In: Analecta technica Szegedinensia, (17) 4. pp. 1-9. (2023)

[thumbnail of engineering_2023_004_001-009.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2023_004_001-009.pdf

Letöltés (401kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

The 3D printing technology involves a digital manufacturing machine that produces three-dimensional objects according to designs created by the user via 3D modelling or computer-aided design/manufacturing (CAD/CAM) software. This work analyzes the processing timeline of the filament (material for 3D printing) from unboxing to the extrusion trough the nozzle. It is an important task to analyze the growth of bacteria on 3D printed surface and in gaps between the layers. By default, 3D printed object is not food safe after longer usage and direct contact with food (even though the food safe filaments were used), but there are solutions for this problem. We tested several methods to prevent or reduce the emerging microbial contamination. These methods are coating with epoxy resin, using antimicrobial and high temperature-resistant filaments. The best results were obtained by epoxy resin coating, where the object was cleanable like any other injection molded plastic object with smooth surface. Very good results have also been obtained by boiling the objects, and it is good to see that nowadays more and more special filaments have food safe certificate and can withstand boiling temperatures too. Using antibacterial filaments reduced bacterial colonies by 80%, which is not a perfect solution.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2023
Kötet: 17
Szám: 4
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 1-9
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Engineering
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/86909/
DOI: 10.14232/analecta.2023.4.1-9
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, 3D nyomtatás, Anyagtudomány, Innováció - élelmiszeripari, Csomagolás - élelmiszeripar, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 9. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.05. Anyagmérnökség
Feltöltés dátuma: 2025. ápr. 16. 11:55
Utolsó módosítás: 2025. ápr. 16. 11:55
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/87021
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet