Dielectric monitoring of microwave extraction processes

Dobozi Réka; Jákói Zoltán; Beszédes Sándor: Dielectric monitoring of microwave extraction processes. In: Analecta technica Szegedinensia, (18) 1. pp. 7-10. (2024)

[thumbnail of engineering_2024_001_007-010.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2024_001_007-010.pdf

Letöltés (341kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Our research investigated the dielectric traceability of microwave and ultrasound intensified extraction processes of plant by-products. For the experiments, I used plant by-products from beetroot, carrot and raspberry, which were extracted in 5% suspensions. The dielectric behaviour of the extracts was investigated in the frequency range 300-2400 MHz using an open-ended coaxial probe. For both the ultrasonic and microwave intensified procedures, the reported energy was 30, 45 and 60 kJ, respectively. Based on my research results, I found that the dielectric constant measured in the frequency range 700-900 MHz is closely related to the yield of total polyphenol and pectin regardless of the feedstock and treatment used, but the method has limitations due to the presence of components that affect the physical structure and the concentration of target components below the limit of detection.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2024
Kötet: 18
Szám: 1
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 7-10
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Engineering
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/86910/
DOI: 10.14232/analecta.2024.1.7-10
Kulcsszavak: Dielektromos állandó - mérés, Extrakció - mikrohullámú, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 10. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2025. ápr. 16. 13:41
Utolsó módosítás: 2025. ápr. 16. 13:41
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/87032
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet