The examination of apple shelf life from consumer storage perspective

Farkas Anna; Ficzek Gitta; Veres Antal: The examination of apple shelf life from consumer storage perspective. In: Analecta technica Szegedinensia, (18) 3. pp. 1-7. (2024)

[thumbnail of engineering_2024_003_001-007.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2024_003_001-007.pdf

Letöltés (310kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Proper storage and preservation of apples is essential for consumer satisfaction and the efficiency of the food industry. The aim of this research is to investigate in detail the impact of different storage conditions on the physical and chemical properties and shelf life of apples, with particular emphasis on the differences between store and home storage. In the experiment, commercially available Golden Delicious apples are stored in cold storage at two different temperatures (5°C and 10°C) and known relative humidity (85 RH%) to simulate consumer storage conditions. The study is conducted for 10 weeks, with weekly sampling. The parameters analysed include physical properties such as weight, size, colour and meat firmness, as well as chemical properties such as sugar and acidity. Statistical methods are used to collect and analyse the data and to search for correlations and relationships between the different parameters in order to help consumers to effectively preserve and evaluate the quality of the apples. Home storage of apples plays an important role in economic processes, as it contributes to reducing food waste and promoting more sustainable food consumption. If consumers are able to store apples properly at home, less fruit is wasted, which reduces food waste.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2024
Kötet: 18
Szám: 3
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 1-7
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged, Faculty of Engineering
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/86912/
DOI: 10.14232/analecta.2024.3.1-7
Kulcsszavak: Gyümölcstárolás - alma, Fogyasztói magatartás, Fogyasztói szokások, Élelmiszerminőség
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 6-7. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2025. ápr. 16. 14:51
Utolsó módosítás: 2025. ápr. 16. 14:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/87042
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet