Lokalitás és fenntartható fogyasztás

Prónay Szabolcs; Málovics György: Lokalitás és fenntartható fogyasztás. In: Kérdőjelek a régiók gazdasági fejlődésében, (7). pp. 184-203. (2008)

[thumbnail of gtk_2008_184-203.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
gtk_2008_184-203.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Napjaink túlfogyasztása társadalmi és ökológiai szempontból egyaránt probléma. Egyre égetőbb feladat a fenntartható fogyasztás irányába történő elmozdulás. Ez a folyamat több oldalról igényel elkötelezettséget: a politika, az üzleti és a civil szféra, valamint a fogyasztók részéről egyaránt. Tanulmányunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az emberi szükségletek kielégíthetőek-e fenntartható módon? E kérdés megválaszolásához tanulmányunkban először a fenntartható fogyasztást definiáljuk és körüljárjuk annak térbeliséggel való kapcsolatát. Azaz igyekszünk választ adni arra a kérdésre, hogy milyen térbeli fogyasztási mintákat lehetne a jelenleginél fenntarthatóbbnak nevezni. Következtetésünk, hogy a fogyasztás térbeli mintázata komoly fenntarthatósági relevanciával bír, és egy lokalizáltabb fogyasztási szerkezet a jelenleginél potenciálisan fenntarthatóbb lenne. Ezután azt vizsgáljuk, hogy ezen lokális (és így potenciálisan fenntarthatóbb) fogyasztás képes-e kielégíteni a szükségleteket, azaz a feltárt szükségletek fenntarthatóbb igényekké válhatnak (alakíthatók) —e, kielégíthetőek-e a jelenleginél fenntarthatóbb módon? Következtetésünk, hogy azok a szükségletek, melyeket a fogyasztók folyamatos és túlzott mértékű vásárlással igyekszenek kielégíteni, fenntarthatóbb módon is kielégíthetőek lennének. Ezen megállapításunkat végezetül egy szekunder esettanulmány segítségével igyekszünk alátámasztani. The overconsumption of modern societies is problematic from both social and ecological aspects. Making a move toward sustainable consumption is an even more urgent task. This process requires commitment from different actors of society, namely politics, business, NGOs and consumers. In our study we examine whether human needs can be satisfied in a more sustain-able manner. In order to answer this question we first define sustainable consumption and analyze its spatial aspects. Namely, we try to answer the question: what kind of spatial con-sumption patterns could be more sustainable than the present ones. We conclude that the spatial aspect of consumption is a vital aspect of sustainable : consumption and a localized consumption structure may be more sustainable than the present patterns. Afterwards we ex-amine whether such a localized consumption structure is able to satisfy human needs. Namely, whether human needs can be transformed into more sustainable wants and so they are to be. satisfied on a more sustainable way. Our conclusion - based on a secondary case study _ is that needs which are nowadays satisfied by continuous overconsumption may be satisfiable on a-more sustainable way.

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: Locality and sustainable consumption
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Kérdőjelek a régiók gazdasági fejlődésében
Dátum: 2008
Kötet: 7
ISSN: 1588-8533
ISBN: 978-963-315-158-7
Oldalak: pp. 184-203
Sorozat neve: SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei
Nyelv: magyar
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/37414/
Kulcsszavak: Fenntartható fogyasztás, Lokalitás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 200-203. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.02. Közgazdasági és gazdálkodástudományok
Feltöltés dátuma: 2016. okt. 15. 11:12
Utolsó módosítás: 2022. feb. 10. 12:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/5709
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet