Black pepper (Piper Nigrum L.) bacterial decontamination by sterilization and microwave treatments

Djordjević Marijana; Sterniša Meta; Smole Možina Sonja; Beszédes Sándor; ŠoronjaSimović Dragana; Hodúr Cecília; Jokić Aleksandar; Šereš Zita: Black pepper (Piper Nigrum L.) bacterial decontamination by sterilization and microwave treatments. In: Analecta technica Szegedinensia, (13) 2. pp. 1-5. (2019)

[thumbnail of engineering_2019_002_001-005.pdf] Cikk, tanulmány, mű
engineering_2019_002_001-005.pdf

Letöltés (317kB)

Absztrakt (kivonat)

Microbial number reduction in spices through various treatments represents a necessity considering possible changes which may occur during spices’ storage and application in food resulting in public health risk. The present study was conducted in order to examine the effects of sterilisation and microwave irradiation treatments on total mesophilic aerobic bacteria (TMAB) and bacterial spore content reduction in black pepper. Treatments applied were: sterilisation at 130 °C during 30, 60 and 90 min; and microwave irradiation at a power level of 600 W during 1.5, 3, and 5 min. Prolongation of the sterilisation treatment expressed positive influence on TMAB and bacterial spore reduction in black pepper. Compared to the sterilisation, microwave irradiation treatment exhibited better results in terms of black pepper decontamination. Maximal decontamination regarding TMAB and bacterial spore was achieved in black pepper samples treated with microwave irradiation during 3 min. The present results suggest that microwave irradiation could be applied in black pepper decontamination considering better effectiveness compared to the sterilisation treatment.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2019
Kötet: 13
Szám: 2
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 1-5
Nyelv: angol
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/65428/
DOI: 10.14232/analecta.2019.2.1-5
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Feketebors, Fűszerek
Megjegyzések: Bibliogr.: 5. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2022. máj. 23. 08:07
Utolsó módosítás: 2023. júl. 13. 10:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76011
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet