Reduction of toxin content of Triticum durum in the milling process

Kecskésné Nagy Eleonóra; Korzenszky Péter; Sembery Péter: Reduction of toxin content of Triticum durum in the milling process. In: Review on agriculture and rural development, (4) 1-2. pp. 11-16. (2015)

[thumbnail of agricul_review_2015_001_002_011-016.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agricul_review_2015_001_002_011-016.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

The DON toxin in terms of human and animal health is a serious food safety risk factor. Thanks to the favorable impact of vintage effect occurring in recent years the Fusarium contamination of wheat and consequently a high DON toxin concentration often cause problem. Therefore, it is important that there be methods during of wheat milling process, which reduces the level of toxin. Experience has shown that Triticum durum wheat species is more sensitive to Fusarium infection than Triticum aestivum species. According to professional literature, almost the prevention is considered to be the exclusive method to keep the content of DON-toxin below safe level. It is very difficult, sometimes impossible to correct those food safety risks, which polluted the products in the process of cropping. My objective was to investigate, if it possible to decrease DON-toxin content of durum wheat and to minimize the food safety risk by application of milling technology with good production practice and technological conditions. According to results of measurements, Sortex Z color sorting decreased DON-toxin content of wheat.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2015
Kötet: 4
Szám: 1-2
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 11-16
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged Faculty of Agriculture
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76050/
Kulcsszavak: Búza, Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: 16. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
04. Mezőgazdaság-tudományok
04. Mezőgazdaság-tudományok > 04.01. Mezőgazdaság, erdészet, halászat
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 17. 11:48
Utolsó módosítás: 2022. jún. 17. 11:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76052
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet