Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata = Analysis of the flavonoid content of a tea made of herbal drugs and a tea blend

Nádosi Márta; Lelik László; Bernáth Jenő; Bányai László: Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata = Analysis of the flavonoid content of a tea made of herbal drugs and a tea blend. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 2. pp. 560-571. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_560-571.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_560-571.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők a „Pannonhalmi májvédő” (Ph. Májvédő) élelmiszernek minősülő teakeverék flavonoid-tartalmát kétféle eljárással vizsgálták. A kísérletek során a Magyar Gyógyszerkönyv Ph. Hg. Vili. 01/2003:1833 (acetonos kivonás) és a Ph. Hg. Vili. 01/2002:1432 (alkoholos extrakció) módszereit alkalmazták. Az acetonos, illetve etanolos extraktumok flavonoid tartalmát mindkét eljárásban fotometriás módszerrel határozták meg. Megállapították, hogy a vizsgált teakeverék májvédő hatását elsődlegesen a máriatövis (Silybum marianum) elsődleges hatóanyaga, egy flavonolignán-komplex, a szilimarin biztosítja. A vizsgálatok során a szerzők a teakeverék flavonoid-tartalmát hiperozid egyenértékben határozták meg. Flavonoid content of a tea blend considered as food called „Pannonhalmi májvédő” (Hepatoprotective from Pannonhalma) was studied by the authors. Flavonoidtype compounds were analyzed using two procedures. During the experiments, methods of the Hungarian Pharmacopoeia Ph. Hg. VIII. 01/2003:1833 (acetone extraction) and Ph. Hg. VIII. 01/2002:1432 (alcohol extraction) were applied. Flavonoid content of the acetone or alcohol extracts were determined by a photometric method in both procedures. It was determined that the liver protecting effect of the tea blend studied is provided primarily by the main active ingredient of milk thistle, a flavonolignan complex called silymarin. During the study, flavonoid content of the tea blend was determined by the authors in hyperoside equivalent.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Gyógytea vizsgálata = Analysis of herbal tea
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 560-571
Nyelv: magyar , angol
Közreműködők:
Közreműködés
Név
illusztrátor
Radácsi Péter
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78993/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Gyógynövények - kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 571. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 11:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79035
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet