Korzenszky Péter; Kovács Ágnes; Meixner Richárd; Pettkó Csaba: A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1680-1691. (2017)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1680-1691.pdf Letöltés (915kB) |
Absztrakt (kivonat)
Kutatócsoportunk a tehéntej hőkezelésének élelmiszerbiztonsági és energetikai hatékonyságát vizsgálta. Az ismert hőkezelési eljárások közül most egy 75 oC-on hőkezelt és 5 percig hőn tartott tehéntej esetében mutatjuk be vizsgálatunk eredményeit. A tehéntej megfelelő módon történő kezelése az élelmiszer-előállítás talán legsarkalatosabb kérdése, ugyanakkor az élelmiszer-biztonság és az előállításhoz felhasznált energia mennyisége sem közömbös az üzem szempontjából. Méréseinket az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerhigiéniai Tanszékén található PG 015 típusú pasztőrgépén végeztük. Mértük a technológia során a befektetett villamos energiát és a felhasznált hőmennyiség nagyságát. Az élelmiszer-előállítás hatékonyságát a hasznosuló és a befektetett energia mennyiségek hányadosaként határoztuk meg. A hőkezelés megfelelőségének igazolására peroxidázenzim inaktivitástesztet végeztünk el a kezeletlen, az azonos hőmérsékleten kezelt, a hőntartás nélkül és a megfelelő ideig hőn tartott tehéntej esetén. Vizsgálataink eredményeként elmondhatjuk, hogy egy-egy technológiába épített hő visszanyerő zóna a COP (coefficient of performance - hatékonysági együttható) értékét egy fölötti értéken tartja. A felfűtés és hőntartás időtartamának optimalizálásával, a kívánt technológiai hőmérséklet pontos beállításával, valamint az élelmiszer-biztonsági határértékek és vizsgálatok alkalmazásával egy nagyobb rendszer hatásfoka is jelentősen javítható.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Food safety and energetics analysis of the heat treatment of milk ; Tej hőkezelésének energetikája, biztonsága |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2017 |
Kötet: | 63 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1680-1691 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Hőkezelés - tej |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1691. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 07. 13:38 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:17 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79172 |
Tétel nézet |