Magyar termelői mézek elemtartalma = Element content of Hungarian beekeepers' honeys

Czipa Nikolett; Borbélyné Varga Mária; Győri Zoltán: Magyar termelői mézek elemtartalma = Element content of Hungarian beekeepers' honeys. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (56) 3. pp. 153-163. (2010)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_03_153-163.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_03_153-163.pdf

Letöltés (90kB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarországon gyűjtött mézekről – ICP-OES készülékkel végzett vizsgálatokkal – megállapítottuk, hogy elemtartalmuk hasonló a különböző, külföldi tanulmányokban ismertetett eredményekhez. A magyar fajtamézek esetében az elemek koncentrációjának növekedése a következő: Sr < Cu << Al < Zn < Fe < B << Na < Mg < P < S < Ca << K. A vizsgált fajtamézek makroelemtartalmát figyelembe véve elmondhatjuk, hogy az akác- és a selyemfűméz-mintákban mértük a legalacsonyabb értékeket, a gyümölcs- és a hársméz-minták esetében pedig a legmagasabbakat. A mikroelemtartalom esetében hasonló eredményeket kaptunk. Összességében tehát elmondható, hogy az általunk vizsgált magyar fajtamézek elemtartalmát tekintve az akác- és a selyemfűmézeknek a legalacsonyabb, a hárs- és a gyümölcsmézeknek pedig a legmagasabb az elemtartalma. By ICP-OES investigations was determined that the element content of Hungarian honey samples is similar to the international data. In case of Hungarian honey types the rank order of the element content is following: Sr < Cu << Al < Zn < Fe < B << Na < Mg < P < S < Ca << K. According to the macro elements of the investigated honey types can be stated that the measured lowest values are in acacia and asclepias honeys and highest values are in fruit and linden honey samples. In case of micro elements we received similar results. The general conclusion is that the element content of the investigated Hungarian honey is the lowest in acacia and linden honeys and the highest element concentration is in linden and fruit honeys.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Elementgehalt von ungarischen Honigsorten der Hersteller
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2010
Kötet: 56
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 153-163
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79324/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Méz
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 162-163. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 19. 13:45
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79527
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet