Czipa Nikolett; Borbélyné Varga Mária; Győri Zoltán: Magyar termelői mézek elemtartalma = Element content of Hungarian beekeepers' honeys. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (56) 3. pp. 153-163. (2010)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_03_153-163.pdf Letöltés (90kB) |
Absztrakt (kivonat)
Magyarországon gyűjtött mézekről – ICP-OES készülékkel végzett vizsgálatokkal – megállapítottuk, hogy elemtartalmuk hasonló a különböző, külföldi tanulmányokban ismertetett eredményekhez. A magyar fajtamézek esetében az elemek koncentrációjának növekedése a következő: Sr < Cu << Al < Zn < Fe < B << Na < Mg < P < S < Ca << K. A vizsgált fajtamézek makroelemtartalmát figyelembe véve elmondhatjuk, hogy az akác- és a selyemfűméz-mintákban mértük a legalacsonyabb értékeket, a gyümölcs- és a hársméz-minták esetében pedig a legmagasabbakat. A mikroelemtartalom esetében hasonló eredményeket kaptunk. Összességében tehát elmondható, hogy az általunk vizsgált magyar fajtamézek elemtartalmát tekintve az akác- és a selyemfűmézeknek a legalacsonyabb, a hárs- és a gyümölcsmézeknek pedig a legmagasabb az elemtartalma. By ICP-OES investigations was determined that the element content of Hungarian honey samples is similar to the international data. In case of Hungarian honey types the rank order of the element content is following: Sr < Cu << Al < Zn < Fe < B << Na < Mg < P < S < Ca << K. According to the macro elements of the investigated honey types can be stated that the measured lowest values are in acacia and asclepias honeys and highest values are in fruit and linden honey samples. In case of micro elements we received similar results. The general conclusion is that the element content of the investigated Hungarian honey is the lowest in acacia and linden honeys and the highest element concentration is in linden and fruit honeys.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Elementgehalt von ungarischen Honigsorten der Hersteller |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2010 |
Kötet: | 56 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 153-163 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | Q & M Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79324/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Méz |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 162-163. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 19. 13:45 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:42 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79527 |
![]() |
Tétel nézet |