Aptamerek - az antitestek lehetséges alternatívái

Bardóczy Viola; Mészáros Tamás: Aptamerek - az antitestek lehetséges alternatívái. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (55) 2. pp. 105-116. (2009)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_02_105-116.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_02_105-116.pdf

Letöltés (146kB)

Absztrakt (kivonat)

Az anitesteken alapuló eljárások számos különböző szerkezeté élelmiszerszennyező szelektív kimutatását teszik lehetővé. Az ellenanyagok szélesköré alkalmazásának alternatíváját jelenthetik az ún. aptamerek, amelyek jól kötődhetnek számos különféle molekulához. A SELEX eljárás elméleti lehetőséget teremt nagy számú aptamer gyors és költséghatékony elåállítására. Az aptamer-célmolekula kölcsönhatás számos analitikai kimutatási módszer alapjául szolgálhat. Mindezek alapján jogosan feltételezhetå, hogy a napjainkban rutinszeréen alkalmazott antitesteken alapuló kimutatási módszerek mellet, illetve helyett a közeli jövåben megjelenhetnek az aptamer alapú élelmiszervizsgálati módszerek is. Methods based on antibodies provide the possibility for the selective identification of many food containants. The so-called aptamers well combined to different molecules could be the alternative. The SELEX procedure provides a theoretical possibility for a rush and cost- efficient production of many aptamers. The interaction between aptamer and molecule can be the basic for many analytical identification methods. In consideration of all that statuments it can be assumed that beside or instead of identification routine methods on the basic of antibodies also food investigation methods on the basic of aptamers will be avaible in the next future.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Aptamers - possible alternatives of the antibodies ; Aptamere - Mögliche Alternativen der Antikörper
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2009
Kötet: 55
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 105-116
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79667/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 115-116. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 20. 11:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79706
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet