Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata

Tekes Lajosné; Dworschák Ernő: Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 2. pp. 70-73. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_070-073.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_070-073.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A survey was made for the quantitative determination of dietary fibre in whole diary menus originated from different communal feeding kitchens in the territory of Pest county. The examinations were extended to social welfare homes, schools, and dietetic menus in hospitals. The results got in this way were compared to the available international data and to values of necessity. To clear up the causes of the deviations from the necessity, the material consumption standards of menus wrere analysed and for the correction of the errors a concrete suggestion is presented. Die Autoren haben Vermessungen auf dem Gebiet des Komitats Pest durchgeführt, um die Menge der diätetischen Faser in den vollkommenen täglichen Speiseordnungen von verschiedenen Küchen der Gemeinschaftsverpflegungen zu bestimmen. Diese Untersuchungen umfassten soziale Heime, sowie diätetische Speiseordnungen in Spitalen und in Schulen. Die erhaltenen Angaben wurden mit den zur Verfügung stehenden internationalen Werten und mit den Bedarfszahlen verglichen. Die Materialzuteilung der Speiseordnung wurde analysiert, um die Ursachen der Abweichungen von Bedarf zu klären, und ein konkreter Antrag wird vorgeschlagen, um die Mangelhaftigkeiten zu verbessern. La détermination de la quantité de la fibre diététique des menus du jour des cuisines publiques différentes a été réalisée par les auteurs dans le comitat Pest. Les analyses ont compris des institutions sociales, des hopitals et des écoles. Les résultats sont comparés avec des données et des values de nécessité internationales. L’utilisation des matiéres a été analysée pour la révelation des causes des déviations de la nécessité et proposition a été faite de raccomoder les insuffisances.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Examinations of fibre components of menus originated from communal feeding ; Untersuchung der Faserkomponenten der Speiseordnungen von Gemeinschaftsverpflegungen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1985
Kötet: 31
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 70-73
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80119/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 72. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 22. 10:25
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80173
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet