Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész : röntgenfluoreszcenciás elemzés

Szabó S. András; Kiss Béla; Liszonyiné Gacsályi Márta; Török Gábor: Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész : röntgenfluoreszcenciás elemzés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 4. pp. 204-214. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_204-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_204-214.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők a dolgozatban ismertetik a röntgenfluoreszcenciás analízis (XRF) jelvét, az alkalmazható sugárforrásokat, s tárgyalják a módszer élelmiszeranalitikai llehetőségeit. Ismertetik 125I izotópos gerjesztéssel végzett vizsgálataikat, amelyek :során talaj-, gyep- és csontminták összetételét mérték. Talajnál a Fe, Rb, Sr és Zr, ifűnél a Fe, Zn, Br, Rb és Sr, állati csontnál a Sr-tartalmat határozták meg. A mérések szerint pl. a juhcsontok átlagos Sr tartalma 0,7 mg/g hamu volt. A X R F vizsgálatok hasznos kiegészítő adatokat szolgáltattak a környezeti radioaktivitás ellen- 'őrzéséhez. The principle of X-rays fluorescence analysis, the applicable radiation sources are presented, and the possibilities of the method in food analysis are discussed in the paper. Examinations with iodine-125 induction are presented, in course of which composition of soil, grass and bone samples were measured. Fe, Rb, Sr and Zr in soil, Fe, Zn, Br, Rb and Sr in grass, Sr in animal bone were determined. According to the measurements e. g. the mean Sr content of sheep bones was 0.7 mg/g ash. XRF examinations gave useful additional data for the control of environmental radioactivity.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Activation analysis in food analysis V. : X-rays fluorescence analysis ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik V. : Röntgenfluoreszenz - Analyse
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1986
Kötet: 32
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 204-214
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80125/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 212. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 21. 14:35
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80229
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet