Szabó S. András; Kiss Béla; Liszonyiné Gacsályi Márta; Török Gábor: Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész : röntgenfluoreszcenciás elemzés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 4. pp. 204-214. (1986)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_204-214.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerzők a dolgozatban ismertetik a röntgenfluoreszcenciás analízis (XRF) jelvét, az alkalmazható sugárforrásokat, s tárgyalják a módszer élelmiszeranalitikai llehetőségeit. Ismertetik 125I izotópos gerjesztéssel végzett vizsgálataikat, amelyek :során talaj-, gyep- és csontminták összetételét mérték. Talajnál a Fe, Rb, Sr és Zr, ifűnél a Fe, Zn, Br, Rb és Sr, állati csontnál a Sr-tartalmat határozták meg. A mérések szerint pl. a juhcsontok átlagos Sr tartalma 0,7 mg/g hamu volt. A X R F vizsgálatok hasznos kiegészítő adatokat szolgáltattak a környezeti radioaktivitás ellen- 'őrzéséhez. The principle of X-rays fluorescence analysis, the applicable radiation sources are presented, and the possibilities of the method in food analysis are discussed in the paper. Examinations with iodine-125 induction are presented, in course of which composition of soil, grass and bone samples were measured. Fe, Rb, Sr and Zr in soil, Fe, Zn, Br, Rb and Sr in grass, Sr in animal bone were determined. According to the measurements e. g. the mean Sr content of sheep bones was 0.7 mg/g ash. XRF examinations gave useful additional data for the control of environmental radioactivity.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Activation analysis in food analysis V. : X-rays fluorescence analysis ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik V. : Röntgenfluoreszenz - Analyse |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1986 |
Kötet: | 32 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 204-214 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80125/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 212. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 21. 14:35 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:52 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80229 |
Tétel nézet |