Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész : röntgenfluoreszcenciás elemzés

Szabó S. András and Kiss Béla and Liszonyiné Gacsályi Márta and Török Gábor: Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában V. rész : röntgenfluoreszcenciás elemzés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 4. pp. 204-214. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_204-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_04_204-214.pdf

Download (3MB)

Abstract

A szerzők a dolgozatban ismertetik a röntgenfluoreszcenciás analízis (XRF) jelvét, az alkalmazható sugárforrásokat, s tárgyalják a módszer élelmiszeranalitikai llehetőségeit. Ismertetik 125I izotópos gerjesztéssel végzett vizsgálataikat, amelyek :során talaj-, gyep- és csontminták összetételét mérték. Talajnál a Fe, Rb, Sr és Zr, ifűnél a Fe, Zn, Br, Rb és Sr, állati csontnál a Sr-tartalmat határozták meg. A mérések szerint pl. a juhcsontok átlagos Sr tartalma 0,7 mg/g hamu volt. A X R F vizsgálatok hasznos kiegészítő adatokat szolgáltattak a környezeti radioaktivitás ellen- 'őrzéséhez. The principle of X-rays fluorescence analysis, the applicable radiation sources are presented, and the possibilities of the method in food analysis are discussed in the paper. Examinations with iodine-125 induction are presented, in course of which composition of soil, grass and bone samples were measured. Fe, Rb, Sr and Zr in soil, Fe, Zn, Br, Rb and Sr in grass, Sr in animal bone were determined. According to the measurements e. g. the mean Sr content of sheep bones was 0.7 mg/g ash. XRF examinations gave useful additional data for the control of environmental radioactivity.

Item Type: Article
Other title: Activation analysis in food analysis V. : X-rays fluorescence analysis ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik V. : Röntgenfluoreszenz - Analyse
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1986
Volume: 32
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 204-214
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80125/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 212. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 14:35
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80229

Actions (login required)

View Item View Item