Új műszeres savfokmérés a sütőiparban

Petróczi Edit: Új műszeres savfokmérés a sütőiparban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 4. pp. 199-205. (1987)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_04_199-205.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_04_199-205.pdf

Download (2MB)

Abstract

A műszeres savfok meghatározása a sütőipari termékek minőségének és minősítésének sarkalatos pontja. Az eddigi sütőipari gyakorlatban a savfokot titrálással, indikátoros végpontjelzéssel állapítják meg. Ennél a módszernél az egyéni színmegítélő képességtől függ a mérési eredmények pontossága. A titrálás végpontjának egyértelmű megállapítására az egyik legalkalmasabb módszer a pH-mérés felhasználása, ahol a végpontot a pH-mérő segítségével érzékelhetjük. Az eljárás szerint a vizsgálandó anyagból 20 g-ot bemérve annak desztillált vizes szuszpenzióját pH 8,4 értékig titráljuk. A fogyott lúg cm:i-eiből számítjuk a megadott képlet alapján a termékek savfokát. The instrumental objective detection of acid value is a very important point in the quality and qualification of bakery products. Now in the practice the acid value is determined with titration beside indicator final point. Accuracy of measurement depends on colour test ability of the person. The potentiometrical final point detection is the most suitable method of them all. That means the destilled water suspension of the testing matter (20 g) is titrated up to a pH-value of 8,4. The acid value of products is calculated from volume of base solution according to the given formula. Die instrumenteile Bestimmung des Säuregrades ist ein Kernpunkt der Qualität und Qualitätsbewertung von Erzeugnissen der Backwarenindustrie. In der Praxis der Backwarenindustrie wird der Säuregrad durch Titrieren, m it einer Indikator-Endpunkt-Anzeige bestimmt. Bei dieser Methode hängt die Genauigkeit der Meßergebnisse von der individuellen Farburteilfähigkeit ab. Zur eindeutigen Feststellung des Endpunktes ist der Einsatz der pH-Messung geeignet, wobei der Endpunkt m it einem pH-Meßgerät bestimmt wird. Nach dem vorgeschlagenen Verfahren werden 20 g Probe eingewogen und deren wässrige Suspension wird bis zum pH 8,4 titriert. Aus der cm3-Zahl der verbrauchten Lauge wird der Säuregrad des Produkts nach der angegebenen Formel berechnet.

Item Type: Article
Other title: New instrumental detection of acid value in the baking industry ; Neue instrumentelle Säuregradbestimmung in der Backwarenindustrie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1987
Volume: 33
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 199-205
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80129/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - sütőipar, Műszeres kémiai analízis
Additional Information: Bibliogr.: 204. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 21. 08:07
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80263

Actions (login required)

View Item View Item