Tejek fémtartalmának lángspektrometriás meghatározása közvetlen beporlasztással, detergensek felhasználásával

Sebestyén Róbert; Sudár Emilné; Torma Tibor: Tejek fémtartalmának lángspektrometriás meghatározása közvetlen beporlasztással, detergensek felhasználásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 2. pp. 108-118. (1988)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_02_108-118.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_02_108-118.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők különböző tejfajták Na-, K-, Mg-, Ca-, Zn-, Cu- és Fe-tartalmát határozták meg desztillált vízzel, valamint különböző detergensoldatokkal hígított tejek közvetlen lángba porlasztásával. Eredményeiket száraz és nedves hamvasztás után végzett lángspektrometriás meghatározások eredményeivel hasonlították össze. Vizsgálataik alapján megállapították, hogy az egyes módszerek végrehajtási bizonytalansága nem tér el jelentősen egymástól. A meghatározási pontosság — a réz- és vastartalom meghatározását leszámítva — kielégíti az élelmiszerek fémtartalának meghatározását leíró szabványokban támasztott követelményeket. A közvetlen beporlasztással végzett meghatározások előnye, hogy a minta nem szennyeződik az előkészítés során, nem lépnek fel veszteségek, valamint a meghatározások nagy sorozatban, rövid idő alatt elvégezhetők. The authors determine sodium-, potassium-, magnézium-, calcium-, zinc-, copper- and iron-content of milks of various sorts which were diluted with destilled water and different detergents using up direct injection to flame. They compary results with data of flame-spectrophotometric determination which were done after dry and wet ashing. The authors established of the different methods don’t differs widely. Rhe accuracy of the determinations suits the specifications of metal content for food products with the exception of copper- and iron-content. The adventage of determination using up direct injection: the sample doesn’t get dirty during the process, there aren’t losses and the determinations can be made in large series under short time. Verfasser haben den Na-, K-, Mg-, Ca-, Zn-, Cu- und Fe-Gehalt von verschiedenen Milchsorten durch Einstäbung der m it aqua dest. und m it verschiedenen Detergentenlösungen verdünnten Milch bestimmt. Die erhaltenen Ergebnisse wurden m it den Ergebnissen der nach der trockenen näßen Veraschung durchgeführten flammenspektrometrischen Bestimmungen verglichen. Auf dieser Grundlage wurde festgestellt, daß sich die Durchführungsunsicherheiten der einzelnen Methoden voneinander nicht wesentlich unterscheiden. Die Genauigkeit der Bestimmung erfüllt — außer der Bestimmung des Cu- und Fe-Gehaltes — die Forderungen der Standards. Der Vorteil der durch die direkte Bestäubung durchgeführten Bestimmungen besteht darin, daß die Probe bei der Vorbereitung nicht verunreinigt wird, keine Verluste auftreten sowie die Bestimmungen in Serie und in kurzer Zeit durchgeführt werden können.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Flame-spectrophotometric determination of metal content in milks with direct injection using up detergents ; Flammenspektrophotometrische Bestimmung des Metallhehaltes von Milch Dirch Direkte Bestaubung und unter Anwendung von Detergenten
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1988
Kötet: 34
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 108-118
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80131/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 115-116. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 04. 07:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:45
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80285
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet