Quassin természetes keserítőanyag meghatározása tonik üdítőitalokban

Wittman János; Reszegi Csaba: Quassin természetes keserítőanyag meghatározása tonik üdítőitalokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 2. pp. 108-112. (1991)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_02_108-112.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_02_108-112.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakirodalmi adatok alapján, de vizsgálataink nyomán is láttuk, hogy a quassin természetes keserítőanyag érzékeny hőre, lúgos, savas ágensekre, melyek a molekulán belül változásokat okozhatnak és ezek bár úgy tűnik a keserítő képességben nem okoznak észrevehető változást, jelentősen megváltoztatják azonban az ultraibolya fény elnyelési viszonyait. A javasolt módszer szerinti vizsgálatnál ilyen változásokat nem tapasztaltunk. Célszerű azonban a vizsgálatot gördülékenyen és különösen a szárazra párolásokat minél alacsonyabb hőmérsékleten végezni. On the basis of special literature data and our own experiments, the natural bitter principle quassin is sensitive to heat, alkaline and acidic agents, possibly causing changes in its molecular structure. These changes, not affecting the bittering strength, can influence the absorbance of ultraviolet light. Performing the determination according to the method proposed, such changes were not observed. It is recommended, however, to carry out the determination as fast as possible, using low temperature for the evaporation to dryness. Es ist bekannt daß Quassin als natürlich Bitterstoff temperatur-, lauge- und säureempfindlich ist, wodurch auch molekulare Änderungen entstehen können. Diese verursachen vermuüich keine Änderungen in der Bitterkeit, können jedoch die UV Absorptionsverhältnisse im ultravioletten Bereich wesentlich verändern. Bei den Untersuchungen mit der vorgeschlagenen Methode wurden solche Änderungen nicht festgestellt. Es ist jedoch zweckmäßig, die Untersuchung rasch durchzuführen und insbesondere beim Eindampfen durch Anwendung von Vakuum zu beschleunigen sowie die Temperatur so niedrig wie möglich zu halten.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of Quassin, a natural bitter principle in tonic soft drinks ; Bestimmung von Quassin als natürlichter Bitterstoff in Tonik-getränken
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1991
Kötet: 37
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 108-112
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80143/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 10:36
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80386
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet