Benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározása UV-fotometriás módszerrel

Kreutz Attiláné and Tóthné Aranyos Irén: Benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározása UV-fotometriás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 4. pp. 219-225. (1991)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_04_219-225.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_04_219-225.pdf

Download (2MB)

Abstract

Szerzők módszert dolgoztak ki benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározására UV-fotometriás méréssel. A minták tartósítószer-tartalmát éteres, majd vizes nátrium-hidrogénkarbonátos kivonás és visszasavanyítás után 230 nm és 265 nm hullámhossznál fotometrálták. A benzoesav, illetve szorbinsav mennyiségét iterációs számítási módszerrel határozták meg. A módszer alkalmas a tartósítószerek gyors közelítő meghatározására olyan laboratóriumokban is, ahol nem rendelkeznek korszerű nagy műszerekkel. A method was developed by the authors for the simultaneous determination of benzoic and sorbic acid by UV photometric measurement. The preservative content of samples was extracted first with diethyl ether, followed by aqueous sodium hydrogen carbonate solution. After reacidification, the preservative content was measured by photometry at 230 and 265 nm wawelengths. The amount of benzoic and sorbic acids was calculated by iterative method. The procedure is useful for the proximate determination of preservatives in laboratories, that are not equipped with modern instruments. Verfasser haben eine UV photometrische Methode zur Bestimmung von Benzoesäure und Sorbinsäure nebeneinander ausgearbeitet. Der Konservierungsmittelgehalt der Proben wurde nach Extraktion mit Äther und wäßrigem Natriumbicarbonat sowie nach Zurücksäuerung bei einer Wellenlänge von 230 nm und 265 nm photometrisch gemessen. Die Menge von Benzoe- und Sorbinsäure wurde mit einem Iterationsberechnungsverfahren bestimmt. Die Methode ist geeignet, den Gehalt dieser Konservierungsmittel annähernd exakt und schnell auch in solchen Laboratorien zu bestimmen, wo man nicht über moderne Instrumente verfügt.

Item Type: Article
Other title: Simultaneous determination of benzoic and sorbic acid by UV photometric method ; Sensorische Untersuchung und Bewertung von Lebensmittel III. Beurteilung von Fruchtsäften durch Gutachter und Verbraucher
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1991
Volume: 37
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 219-225
Language: Hungarian, English, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80145/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - módszer, Fotometria - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 224. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 02. 13:00
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80404

Actions (login required)

View Item View Item