Fűszerpaprika őrlemények vastartalmának vizsgálata spektrofotometriás módszerrel

Horváth György; Filvig Gyula; Varga Zsuzsanna: Fűszerpaprika őrlemények vastartalmának vizsgálata spektrofotometriás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 5-6. pp. 324-329. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_324-329.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_324-329.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Eisenverunreinigungen des gemahlenen Gewürzpaprikas wurden untersucht. Die in der ungarischen Norm MSZ 9681 vorgeschriebene Bestimmungsmethodewurde mit dem auf a, a’-Dipyridyl fussenden spcktrophotometrischen Methode verglichen. Die Menge der Eisenverunreinigungen in ungarischen und importierten Mustern von gemahlenem Gewürzpaprika wurde bestimmt, und orientierende Messungen wurden durchgeführt, um den natürlichen Eisengehalt einiger Gewürzpaprikavarietäten festzustellen. Iron contaminations present in powdered ground paprika were investigated. The method of iron determination according to the Hungarian standard MSZ 9681 was compared with the spectrophotometric method based on a, a’-dipyridyl. Data of iron contaminations found in Hungarian and foreign samples of powdered paprika are presented. Also orientative measurements were made carried out in order to determine the native iron content in certain varieties of powdered paprika.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1975
Kötet: 21
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 324-329
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80550/
Kulcsszavak: Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerellenőrzés, Fűszerpaprika
Megjegyzések: Bibliogr.: 329. p. ; összefoglalás angol, német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 12:38
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80636
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet