Fűszerpaprika összes festéktartalmának meghatározása Benedek-féle módszer szerint spektrofotométer felhasználásával II.

Juhász Ernő; André László; Horváth György: Fűszerpaprika összes festéktartalmának meghatározása Benedek-féle módszer szerint spektrofotométer felhasználásával II. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 284-288. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_284-288.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_284-288.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Bestimmung des gesamten Pigmentgehaltes im gemahlenen Paprika nach der der Benedekschen Methode wurde studiert. Die Messungen wurden m it einem Spektrophotometer durchgeführt. Dabei wurde festgestellt, dass die extrahierte Paprikamenge mindestens 0,1 g betragen muss, und dass man bei einer Einwaage von 0,1g dasselbe Ergebnis erhält, als bei der traditionellen Einwaage eines 0,25 g Musters. Es wurden ferner die Menge des zur Extraktion des Pigments benötigten Benzols, die zur Extraktion benötigte Zeitdauer und die Wirkung der Teilchengrösse studiert. Es wurde festgestellt, dass - falls zwei Laboratorien nach den Vorschriften des Verfahrens arbeiten - der Gesamtgehalt an Pigmenten binnen einer Fehlergrenze von 0,1 g/kg bestimmt werden kann. On studying the Benedek method for the determination of the pigment content of powdered paprika, measurements were carried out with a spectrophotometer. It was found that the amount of paprika to be extracted must be at least 0.1 g. This amount of sample gives the same result as the 0.25 g samples used conventionally. Also the amount of benzene needed for extraction, the time required for extraction and the effect of the particle size of the sample were studied. It was found that if two laboratories are working according to the prescribed specifications, the total pigment content can be determined within an error lim it of 0.1 g/kg.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 284-288
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Spektrofotométer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Fűszerpaprika
Megjegyzések: Összefoglalás német és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 12:45
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80689
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet