A tehéntej hamisításának (vizezésének) vizsgálata

Csák Alán; Kovács László; Kacskovics Miklós: A tehéntej hamisításának (vizezésének) vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (22) 5-6. pp. 289-294. (1976)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_289-294.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1976_05-06_289-294.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Es wird festgestellt, dass-nach den Untersuchungsergebnissen-die Verfälschung von Mischmilchen bei einer wesentlichen Wasserzugabe (über 10%) ohne Untersuchung eines im Stall entnommenen Musters eindeutig bestimmbar ist. In diesem Fall ist die Kenntnis des spezifischen Gewichts, des Brechungsindexes und des Gehaltes an fettfreier Trockensubstanz zur Feststellung der Wasserzugabe genügend, während bei einer Zugabe von Wassermengen über 20% praktisch sogar die Kenntnis eines einzelnen herausgehobenen Parameters genügt. It was found that when mixtures of cow milk are adulterated with water to an extent above 10%, this adulteration can be determined unequivocally on the basis of the data of laboratory investigations without the use of a sample taken in the stall. For such determinations the knowledge of the specific gravity, of the refraction value and of the content of fatless dry matter is satisfactory wheres in case of adulterations with great amounts of water (above 2 0%), practically also the knowledge of only one outstanding parameter is sufficient.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1976
Kötet: 22
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 289-294
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80554/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerellenőrzés, Tehéntej - minőség
Megjegyzések: Összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 25. 13:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:59
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80690
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet