Tájékoztató, gyors vizsgáló módszer összes csíraszám, illetve coliform szám meghatározására (becslésére)

Ródler Miklós; László Nándor; Rodler Imre; Urbán Aladár; Pogány István: Tájékoztató, gyors vizsgáló módszer összes csíraszám, illetve coliform szám meghatározására (becslésére). In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (26) 4-5. pp. 209-214. (1980)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_209-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1980_04-05_209-214.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Methode des in die Flüssigkeit eingetauchten, Nährboden enthaltenden Plättchens ist zur raschen orientierenden Untersuchung von flüssigen Nahrungsmitteln geeignet. Die zur Untersuchung dienenden Plättchen werden durch ionisierenden Bestrahlungen sterilisiert. Die Musternahme und Verarbeitung werden mit dem Eintauchen des den Nährboden enthaltenden Plättchens oder mit dem Guss der Flüssigkeit auf den Nährboden gleichzeitig durchgeführt. Die Methode ist auch zur Untersuchung an der Stelle geeignet, wobei die Untersuchung, die Auswertung sogar durch eine in den Laboratoriumsarbeiten nicht einübte Person vorgenommen werden können. The method of a platelet with nutrient immersed into the liquid can be applied for the quick, orientative investigation os liquid foods. The plates for this test are sterilized by ionizing radiation. Sampling and processing is actually carried out by immersing the platelet with nutrient into the liquid or by pouring the liquid onto the nutrient medium. The method is suitable also for investigations on the spot. The evaluation can be carried out by people untrained in laboratory work.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1980
Kötet: 26
Szám: 4-5
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 209-214
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80567/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 31. 09:00
Utolsó módosítás: 2023. aug. 31. 09:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80861
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet