Hazai dohányok klorofill és aminosav tartalmának változása a szárítás során

Rédei Endréné: Hazai dohányok klorofill és aminosav tartalmának változása a szárítás során. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (28) 5. pp. 201-206. (1982)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1982_05_201-206.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1982_05_201-206.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Ergebnisse von Trocknungsversuche werden beschrieben, die m it in Ungarn gzüchteten Tabaken durchgeführt wurden. Die während der Trocknung stattfindende bedeutende Verminderung des Chlorophyllgehaltes und die Erhöhung des Gehaltes an freien Aminosäuren werden verfolgt, die auch selbst die vom Gesichtspunkt der Qualität wichtigen Veränderungen von chemischerund inhaltlicher Natur anzeigen. Zur Bestimmung des Gehaltes an freien Amino säuren wurde eine auf Extinktion beruhende und eine auf Photometrie beruhende Methode entwickelt. The results of drying experiments carried out with tobaccoes grown in Hungary are described. The significant decrease of the chlorophyll content and increase of the content of free aminoacids were followed which are indicating also by themselves those changes of chemical and other nature which are of importance from the aspect of quality. For the determination of the content of free aminoacids a method based on extinction and another based on photometry have been developed.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Änderungen des Chlorophyll- und Aminosäuregehaltes von ungarischen Tabaken während ihrer Trocknung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1982
Kötet: 28
Szám: 5
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 201-206
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80577/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 206. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 05. 07:57
Utolsó módosítás: 2023. szep. 05. 07:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80954
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet