Fehérjék és egyéb nitrogéntartalmú anyagok elektroforézises vizsgálata

Varga János: Fehérjék és egyéb nitrogéntartalmú anyagok elektroforézises vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5. pp. 225-233. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_05_225-233.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_05_225-233.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

In der Einleitung schreibt der Verfasser über die Gewinnung der Eiweissstoffe und Reinigung ihrer Lösungen. Weiterhin beschreibt er die Trennung der Aminosäuren und Peptide mit verschiedenen Methoden der Elektrophorese durch Unter-, Mittel- und Hochspannung ausführlich. Die Trennung der Eiweissstoffe beschreibt er besonders mit den Gelelektrophoreseverfahren, mit besonderer Rücksicht auf die Prüfung der Weizeneiweissstoffe. Ausführlich bespricht er die Untersuchung vermittels Gelelektrophorese der Gliadin- und GluteninFraktionen. Zum Schluss gibt er eine kurze tabellarische Übersicht über die Prüfung durch Elektrophorese einiger anderer Verbindungsgruppen. In the introduction, the separation of aminoacids, peptides and proteins, and the purification of their solutions are described by the author. Later, the separation of aminoacids and peptides by methods of low, medium and highvoltage electrophoresis fs discussed in detail. For the separation of proteins mainly gel-electrophoretic techniques are described, with particular respect to the investigation of wheat proteins. The investigation, by gel-electrophoresis, of the gliadin and glutenin fractions is presented in detail. Lastly a short tabular survey is given of the electrophoretic investigation of some other nitrogenous groups of compounds.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Elektrophorese von Eiweissstoffen und anderen N-haltigen Substanzen ; Electrophoresis of proteins and other nitrogenous substances
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1968
Szám: 5
Oldalak: pp. 225-233
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81047/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Elektroforézis - fehérjék
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 232-233. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 13. 08:46
Utolsó módosítás: 2023. szep. 13. 08:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81274
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet