Szabolcs László; Rácz Endre: Növényvédőszer-maradékok vizsgálata gyorsfagyasztott élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 6. pp. 315-320. (1973)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1973_06_315-320.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten die Pestizidrückstände von tiefgekühlten Gemüsen (Spinat, grüne Erbsen, Kürbis) und Obst (Himbeeren und Weichsel) Die aus — nach Einhaltung der vorgeschriebenen lebensmittelhygienischen Wartezeiten verarbeiteten — Rohstoffen bereiteten tiefgekühlten Himbeeren und Weichsel enthielten eine etwas unter dem Grenzwert liegende Menge von Methylparathion. In den übrigen Produkten konnte eine mit den angewendeten Methoden bestimmbare Menge von Pestizidrückständen nicht nachgewiesen werden. Residues of plant protecting agents present in various quick-frozen vegetables (spinach, green peas, pumpkins) and fruits (raspberry, sour-cherry) were investigated. Quick-frozen raspberry and sour-cherry processed from raw material after the elapse of the waiting time prescribed in respect to food hygienic considerations contained amounts of methyl parathion slightly lower than the limit values tolerated. In the other products examined no detectable amounts of plant protecting agents were observed by the applied methods. Les auteurs ont étudié les résidus des pesticides dans des légumes (épinard, petit pois et citrouille) et des fruits (framboises, griottes). Les framboises et griottes surgelées dönt le travail s’est effectué en observant la période d’attente prescrite par les autoritás d’hygiéne alimentaire contenaient des taux de Methylparathion un peu au-dessous de la valeur limité. Dans le reste des produits il n’y avait pás de résidus de pesticides dans des quantités décelables par les méthodes employées.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Investigation of residues of plant protecting agents in quick-frozen foods ; Untersuchung von Pestizidrückständen in tiefgekühlten Lebensmitteln |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1973 |
Szám: | 6 |
Oldalak: | pp. 315-320 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81072/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 319. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 20. 14:25 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 20. 14:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81536 |
Tétel nézet |